Orvosilag igazolt, hogy a magány egészségügyi rizikó faktor!

Mivel az ember társas lény, így ha ideig-óráig jól is érzi magát egyedül, hosszabb távon társra van szüksége. Orvosilag igazolt tény, hogy a magány egészségügyi rizikó faktor! A tartós magány ezeket a betegségeket idézhet elő.

Keringési betegségek, stroke

Ha valaki úgy érzi, hogy senki sem törődik vele, akkor az artériák elmeszesednek, rugalmatlanná válnak, és kialakul a magas vérnyomás. Ez kockázatos, mert könnyedén alakulhat ki szívroham, stroke, egyéb keringési betegség.

Alvási zavarok

Az egyedül élők gyakrabban küzdenek alvási problémákkal, így az életminőségük is rosszabb, nehezebben tudnak teljesíteni a munkahelyükön, és szinte mindig fáradtnak, erőtlennek érzik magukat. Az alváshiány az immunrendszer legyengüléséhez vezet!

Gyenge immunrendszer

A lelki nehézségek a szervezet biokémiai folyamataiban is elváltozásokat okoznak, ami negatív kihatással van az immunrendszerre is. Ha az immunrendszer gyenge, a szervezet ellenállóképessége töredékére esik vissza, és hamarabb megbetegedhetünk.

Depresszió, mentális zavarok

A magány azért veszélyes, mert az illető személy feleslegesnek érezheti magát. Ez depressziót idézhet elő. De az egyedüllét ingerlékennyé, paranoiássá, zavarttá is teheti az illetőt, aki gyakran élhet át pánikrohamot is. Mindez összetett mentális betegségekre utal, amelyeket időben kell kezelni, mert ennek következtében idővel az Alzheimer-kór is kialakulhat.

Mit lehet tenni? Legfontosabb, hogy felismerje, hogy magányos, és változtatnia kell az életén, mozogjon többet, járjon emberek közé, sétáljon, próbáljon pozitív szemléletre váltani, társas játékozni, utazni, amelyek élményekkel töltik fel. A házi kedvencek is boldogságot okozhatnak, ezért érdemes egy kutyust, cicát, vagy egy kisállatot beszerezni.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!