Mindenki szeretné szellemi képességét idős korára is megőrizni. A megoldást régóta keresi az orvostudomány. Ma már nem titok, hogy a táplálkozás nem csak az egészségünket, de agyunk működését is befolyásolja. A legújabb kutatások konkrétan megnevezik azt az ásványi anyagot, amelyet minél nagyobb mennyiségben kell fogyasztanunk ahhoz, hogy az időskori demencia elkerüljön bennünket.

Az intelligencia összetett képesség, beszélhetünk nyelvi, vizuális-térbeli, logikai-matematikai, mozgási, zenei, interperszonális … intelligenciáról. Az intelligenciatesztek is ilyen részképességeket mérnek különböző feladatokkal. Az intelligencia összetevőit két nagy csoportba szokták sorolni, így megkülönböztetik a „folyékony” és a „kristályos” intelligenciát. A folyékony (vagy fluid intelligencia) azt mutatja meg, hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, vagyis az újszerű feladathelyzetekben nyújtott teljesítményt méri. A rögzült, vagy kristályos intelligencia pedig azt mutatja meg, hogy a tanult ismereteket, élettapasztalatokat mennyire hatékonyan tudjuk alkalmazni. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Intelligencia )

Idős emberek vérének lutein koncentrációja kapcsolatban áll a vizsgálat megállapítása szerint a rögzült vagy másképpen kristályos* intelligenciájuk mértékével. A lutein, ami egy növényi pigment, A karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozó ásványi anyag. Neve a latin lutea, azaz sárga szóból ered. Különleges színe miatt élelmiszerek színezőanyagaként is gyakran találkozhatunk vele. Elsődleges forrásai a spenót, a kelkáposzta, a fehérrépa, a brokkoli, a cukkini, a kukorica és a zöldborsó, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle valamennyit. Meglepő, de a lutein esetében a főtt ételek értékesebb forrásnak számítanak, mint a nyers zöldségek: a főzés során ugyanis átszakadnak a sejtfalak, Szabadon engedve így a luteint.

A luteint régóta kapcsolatba hozzák a kutatók a kognitív képességekkel, most az is kiderült, hogy pontosan mi a szerepe. A lutein az agy szürkeállományában halmozódik fel, és karbantartja az agy öregedő, ám egészséges részeit.

122 egészséges, 65 és 75 év közötti kísérleti személy vett részt a vizsgálatban: problémákat oldottak meg, kérdőívet töltöttek ki – a kristályos (rögzült) intelligencia mérésére. Emellett vérmintát vettek tőlük és agyukról MRI felvétel készült, a különböző agystruktúrák méreteinek összehasonlítására.

A kutatók úgy találták, hogy a vérükben nagyobb lutein koncentrációval rendelkező személyek általában jobban szerepeltek a kristályos intelligenciát mérő teszteken. A vérminta közvetlenül a rövid időn belül elfogyasztott luteint méri, de kapcsolatban van az agy lutein koncentrációjával, amely már a lutein hosszú távon történő fogyasztását tükrözi. Az MRI felvételek szerint általában vastagabb volt a szürkeállományuk a azoknak a személyeknek, akiknek a lutein szintje magasabb volt – jobban megőrződött a kristályos intelligenciájuk az öregedés során.

A kutatás arra világított rá, hogy az agyban felhalmozódott lutein lelassítja a korral járó kognitív hanyatlást.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!