Minden kertben ott van, mégsem használjuk!

A tyúkhúr a kert első növényei között van, melyek megjelennek a hosszú tél után. Nem véletlenül! A tavaszi méregtelenítés, tisztítás ideális növénye! Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt van fogyasztó hatása is. Főzhetsz belőle teát, de teheted salátába is.

Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel éhgyomorra fogyaszd. 

Legjobb, ha frissen szedsz egy marékkal, megmosod, darabokra tépkeded, és leforrázod vízzel. Hagyd állni 15 percig, majd szűrd le, és idd meg. A tea után 30 percig ne egyél mást!

Epeműködés serkentésére és epekőhajtásra étkezés előtt naponta egy csészével.

Testsúly csökkentésre napi 2-3 csészével étkezés előtt igyuk.

A tyúkhúr tea emellett légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is kiváló. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt.

Terhesség, szoptatás alatt nem ajánlatos fogyasztani, mert csökkenti a tejelválasztást.

 

Külsőleg is használhatod!  Ha robotgéppel összeaprítjuk a tyúkhúrt remek pakolást kapunk fáradt szemre, bőrgyulladásra, szemölcsre. A tyúkhúr tea kiváló ekcémára, fekélyre, aranyér esetén ülőfürdőként is alkalmazható.

A tyúkhúr íze kellemes, édeskés, friss fűízű, virágok is ehetőek, ízük semleges. A frissen szedett tyúkhúrból remek saláta készíthető, felhasználása teljesen megegyezik a rukkoláéval, de készíthető belőle főzelék, sőt leves is: a nyersen készült a tyúkhúr leveshez a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej 1:1 arányú keverékét adjunk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Keverhetünk hozzá főtt burgonyát.

 

 

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!