A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Meddig főzzük a csiperkét?

Ez egyrészt függ a gomba állapotától, hogy friss, vagy fagyasztott változatot akarunk elkészíteni. Ha friss, akkor egy fazék forrásban lévő vízbe 7 percre dobjuk bele a gombákat, kuktában csak 5 percet szabad főzni, ahhoz, hogy benne maradjanak a tápanyagok. Amennyiben pároló edényben készítjük el, elég 10 perc a gombának.

A csiperke jótékony hatásai

A főtt csiperke remekül enyhíti a székrekedés tüneteit, szabályozza az emésztési folyamatokat. A gombában lévő keményítő remek tápanyagforrás a jótékony bélbaktériumoknak, így ezzel hozzájárulhatunk a bélrendszer egészségének megőrzéséhez.

Kutatók megállapították, hogy a gombában 12-szer több az L-Ergothioneine nevű antioxidáns, mint a búzacsírában, vagy a csirkemájban. Ez pedig azt jelenti, hogy a gomba az egyik legjobb immunerősítő táplálék.

A szakértők szerint a gomba olyannyira hatékony, akárcsak az antioxidánsokban gazdag zöld tea. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!