Jó, ha begyakorlod ezeket!

Az autósiskola és egy jó oktató nagyon fontos, de vannak olyan dolgok, amelyeket csak vezetés közben tanul meg az ember. 

1. Az úton gyakran láthatunk sérült, elgázolt állatokat. Mielőtt fékeznél, hogy kiszállj és megpróbáld megmenteni a cserbenhagyott állatot, gondold át, hogy megtudsz állni anélkül, hogy a mögötted lévő autó beléd ne csússzon. Ha meg tudsz állni, azt is mérlegeld, hogy van-e hová biztonságosan félrehúzódnod. A forgalmas utakon sajnos ez szinte lehetetlen.

2. Az ESC/ESP rendszerekre nem bízhatod rá magad teljes mértékben. Ha rossz az idő, eső után mindig vezess körültekintően, mert ha az autó elveszíti a stabilitását és megcsúszik, az ESC/ESP rendszerek nem biztos, hogy időben a segítségedre lesznek. Ilyen helyzetekben arra kell törekedni, hogy lassan és biztonságosan vezess, mert ha kicsúszol az útról, annak komoly baleset lehet a vége.

3. Légy nagyon figyelmes, ha egy éles kanyart veszel be és te az út belső felén vagy, ha a melletted lévő autós nem elég figyelmes, vagy túlságosan gyorsan halad, könnyen az autódba csúszhat.

4. Ha te balra jelzel, mert arra akarsz fordulni és közben meglátod, hogy szembejön veled egy autó, ne fordítsd rögtön a kormányt jobbra, mert könnyen beléd szaladhat egy másik autós, a hirtelen reakciód miatt. Tartsd a kormányt egyenesen, légy higgadt és csak akkor kanyarodj balra, amikor az biztonságos.

5. Ha az egyik oldalon azt látod, hogy nyírják a füvet, vagy egy nagy hókupac van az út mellett, ne rémülj meg és ne próbálj meg rögtön sávot váltani. Tartsd egyenesen az autót és haladj tovább nyugodtan, ha nincs az úton előtted akadály.

6. Ha úgy tűnik, hogy az autós nem tudja elég gyorsan befejezni az előzést és veled szemben jön, lassíts le amennyire csak lehet és húzódj oldalra. Arra figyelj, hogy a mögötted lévő autó beléd ne szaladjon, különben a tömegbaleset elkerülhetetlen. A veled szembejövő autóra ne villogj rá, csak még jobban megijeszted, aminek szörnyű következménye lehet.

7. Ha az autó elkezd csúszni, próbálj meg higgadt maradni. Tartsd egyenesen az autót, amennyire csak lehet, ne fékezz hirtelen, csak lassan próbálj meg fékezni. Ha csúszik az autó, az esetek nagy többségében még meg tudsz állni, ha nem rémülsz meg.

8. Ha te a baloldali sávban gyorsan haladsz és a melletted lévő jobboldali sávban az autósok lassabb tempóban mennek, akkor neked is lassítanod kell, mert ha egy gyalogos átszalad az úton és a jobb sávban közlekedő autók között el tud menni, könnyen a kerekeid alá csúszhat. Közúton tartsd be a sebességhatárt, figyelj a gyalogosokra.

9. Mindig legyen egy vésztered. Például ha előzni akarsz, akkor haladj az előtted lévő autós mögött, egészen addig, amíg biztos nem vagy benne, hogy előzhetsz. Próbálj meg kitekinteni mögüle. Ha odafigyelő vagy, így elkerülheted a baleseteket, hiszen ha nem szabad előtted az út, még könnyen visszahúzódhatsz a saját sávodba. Mindig, minden esetben fontold meg a döntéseid, legyen egy vészterved, hogy mit tudsz tenni, ha balesetveszélyes a helyzet. Idővel ezen már nem is kell gondolkodnod, zsigerből menni fog.

10. Mindig figyelj a sebességre! Ha túl gyorsan haladsz, előfordulhat, hogy nem tudsz időben megállni, így félre kell húznod a kormányt, aminek az lehet a következménye, hogy fának, vagy villanyoszlopnak ütközöl. Ne csak a saját sebességedre figyelj, a körülötted lévő autósokéra is. Aki túl gyorsan megy, hagyd előzni, ne állj az útjába, mert egy rossz mozdulat és már meg is van a baleset. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!