Ha ezeket betartod, nem lehet elrontani!

Az egyik legkiadósabb húslevesbe való betét a könnyű grízgaluska, aminek 3 titka van.

Hozzávalók:

2-3 tojás, mennyiségtől, a levestől függően, só, annyi búzadara, amennyit felvesz.

Az  egész tojást villával felverünk, és annyi búzadarát keverünk bele, hogy sűrű, tejföl állagú tésztát kapjunk.

És a 3 dolog, amiről ne feledkezzünk meg:

  • Miután bekevertük, min. 1 órán át a hűtőben lefedve állni hagyjuk.
  • Kiszaggatás előtt kevés levessel hígítsuk, hogy ne legyen túl sűrű, ugyanis a gríz 1 óra alatt alaposan megszívja magát.
  • Ne a levesbe tegyük kifőni, hanem külön, sós vagy leveses vízben. Ha szépen megdagadt, akkor tegyük át a forró levesbe, és még 20 percig állni hagyjuk. Ekkor már nem főzzük!

A grízgaluskára is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás.

Válogatás olvasóink tanácsaiból:

1. Nem szabad forrásban levő vízbe szaggatni, csak gyöngyözzön. Később sem szabad hogy forrjon a víz. Nem szabad sót tenni a grízbe, csak a főző vízbe. Tojás a grízzel folyós állagúnak kell lenni,és 1/2órát állni hagyni.

2. A habkönnyű grízgaluska titka, hogy a tojásfehérjét külön kell felverni habnak, a grízt a tojássárgájába keverni, majd hozzáadni a tojáshabot és nyugodtan főzhető bele a levesbe, nem vízízű galuskát kapunk.

3. Az én receptem: egy diónyi zsír, egy tojás, só, őrölt bors, 7-8 csapott 3 evőkanál gríz. Levesben főzöm, nem macerás.(Villányiné)

4. Én teszek hozzá egy csipet szódabikarbóna s kicsit állni hagyom! Habkönnyű lesz!

5. Egy felhabosított tojáshoz 1 kávéskanál zsír, 4 púposkánál gríz, só, petrezselyemzöld, és hagyom állni, majd a levesbe szaggatom.

6. Vegyél elő 2 db tojást, külön a sárgáját. Verd habosra a a fehérjét, add hozzá a sárgáját. Sót tegyél bele ízlés szerint. Miden tojáshoz 2 kanál grízt kell tenni, jelen esetben 4 kanállal, kicsi púpozottan. Én előre el szoktam készíteni kb egy fél órával. Amikor fölforr a víz sót kell beletenni. Szép lassan főzöm, ne zubogjon a víz. Beleszaggatom és hagyom szép lassan főni. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!