Gyógyszer nélkül is kijössz belőle!

Az arcüreggyulladás, az orrüregben található arcüregek gyulladását jelenti, ami gyakran orrnyálkahártya-gyulladással vagy más felső légúti problémákkal jár. Az arcüreggyulladás enyhétől a súlyosig terjedhet, és különböző okokra vezethető vissza. A súlyosabb esetekben szakorvosi ellátásra lehet szükség. Azonban néhány gyógynövény és otthoni gyógymód segíthet enyhíteni az enyhe arcüreggyulladás tüneteit.

Sósvízes öblítés

A sóoldat használata az orröblítés során segít eltávolítani a nyálkahártya felületéről a váladékot és enyhíteni a gyulladást. Technika és ügyesség kérdése, hogy milyen módszerrel, mennyire alaposan tudjuk a sóoldatos orröblítést elvégezni. Nyilván hatékonyabb a művelet, ha nemcsak az orrüregből, hanem a melléküregekből is el tudjuk távolítani a váladékot. 

Kisgyerekekenél, de felnőtteknél is hasznos lehet az orröblítés megfázás esetén, elkerülendő az orrdugulást, és az ebből fejlődő melléküreg- és fülgyulladást

Az egész hatásmechanizmusa rendkívül egyszerű:

az öblítő folyadék kimossa a kórokozókat, port, polleneket az orrüregből. Ezután a nyálkahártya csillószőrei is hatékonyabban képesek eltávolítani az „idegeneket”, és a kezelés segíti aktiválni az immunrendszer egyes alkotóit is. A tengeri sóban lévő ásványi anyagok (magnézium, cink, stb.) hatékonyan regenerálják az orrnyálkahártyát.

Mikor ajánlott az orröblítést?
- Felső légúti fertőzések megelőzésére, kezelésére
- Orrduguláskor
- Allergiák esetén
- Orrnyálkahártya kiszáradás és vérzés kezelésére (pl. kamillateával)
- Melléküreg-gyulladások megelőzésére és kezelésre
- Fejfájás kiegészítő kezelésére

Már többféle orröblítő kapható pár 100 forintostól a havi mennyiségű sóval felszerelt több ezer forintosig.

Használatuk egyszerű:

decinként 1 gramm tengeri sót oldjunk fel langyos/meleg vízben és öntsük az orröblítő edénybe.

Az orrlyukak megtisztításához oldalra kell hajtani a fejet, és óvatosan beönteni a meleg vizet az egyik orrlyukba úgy, hogy a másikon a víz kifolyjon.

Ezt a másik orrlyukkal is ismételjük meg, majd jól ki kell fújni az orrot. 

Ajánlott még az alábbi kiegészítő kezelés:

  • Kamilla

Kamillateát vagy kamillavirágot tartalmazó inhalálókat használhatunk, mivel a kamilla gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

  • Eukaliptuszolaj

Eukaliptuszolajat gőzöléssel lehet alkalmazni a könnyebb lélegzés és a gyulladás enyhítése érdekében.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!