Semmilyen mellékhatása nincs!

Úgy ötven felé jön a változó kor. Szerencsés esetben viszonylag könnyen megúszható a híres-hírhedt klimax. Kiegyensúlyozott, nyugodt körülmények között, magával békességben élő nő gyorsan és szinte tünetmentesen billen át a hormonok libikókáján a másik oldalra. Sokan viszont évekig kínlódnak a hőhullámokkal, az éjszakai verejtékezéssel, a rendszertelen vérzésekkel, és maguk szenvednek a legjobban a hangulatuk ingadozásától.

Gyógynövényekkel már serdülő kortól segíthetünk a női szervezet kiegyensúlyozott működésében. Három olyan növény is van, mely nem hiányozhat a nők háztartásából: a cickafarkfű, a pásztortáska és a palástfű.

A közönséges cickafark kámforos illatú, fehér virágú növény. Már az ókorban is ismert volt vérzéscsillapító hatása. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a seb vérzését.

Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a taninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában.

  • Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül.
  • Antibakteriális hatása miatt petefészek, méhnyak vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele, ilyenkor naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt.
  • Változó korban harmonizáló hatású, erre a célra keverhetjük levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.

A pásztortáska ugyancsak menstruációs ciklus szabályozó. Ez a tulajdonsága a középkor óta ismert. A méhizmokat stimulálja, így csökkenti a menstruációs fájdalmakat.

Vérzéscsillapításra már Néró császár görög származású orvosa, Dioszkoridész is használta. Virágkorát az I. világháborúban élte, mikor szintén vérzést csillapítottak vele. Flavonoidok, szaponinok, gyanta, kálium és kálcium, valamint C-vitamin találhatók benne. Forrázva készítjük teáját: egy csapott evőkanálnyi teafüvet kell 2,5 dl vízzel leforrázni, 15 percig
lefedve állni hagyni, langyosan fogyasztani. Változó korban napi egy csészével jól enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A palástfű egész Európában megtalálható, réteken, legelőkön elterjedt növény. Jellegzetes kerek leveleiről ismerhető fel. A levelek formája miatt hívják Miasszonyunk palástjának. Meg talán azért is, mert a legenda szerint fogyasztásával visszanyerhető az elvesztett szüzesség.

Az alkimisták szent víznek tartották, gyűjtötték és használták a levél közepén képződő, a növény által kiválasztott rendkívül tiszta cseppet. A XX. század elején a híres svájci orvos, Künzle tiszteletes ajánlotta fehér folyásra, méhgörcsökre, szülés utáni problémákra.

  • Gyulladásra, méhvérzésre, menstruációs panaszokra ajánlott. Gyulladás esetén napi 1-3 csészével igyanak.
  • Külsőleg narancsbőrre, visszérre használható véráramlást könnyítő tulajdonsága miatt. Erre a célra 1 liter teát készítünk 40 gr teafűből, belemártunk egy nedvszívó kendőt, és ezzel borogatjuk a problémás testrészt naponta háromszor. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!