Ez a csípés nemcsak bedagad és fáj, de a végtagokban erős zsibbadást, időszakosan bénulást okoz. Hányinger és magas láz kísérheti.

Ha veszélyes csípésekről van szó, sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon legfeljebb a kullancsok terjesztette betegségek miatt van félnivalójuk, holott több állat csípése is képes nagyobb bajt okozni.

A szúnyogok bár sokszor sokféle betegséget terjesztenek, akár súlyos trópusi betegségeket is, mégis az általuk okozott betegségek csak egy kis részét jelentik a súlyos csípéseknek.

Olykor egy méh vagy darázs csípése is halálos lehet, ugyanis az arra allergiás embereknél súlyos anafilaxiás sokkot vált ki, ami akár végzetes is lehet!

Nagyjából ezeket az információkat tudja is mindenki, ezért most szeretnénk olyan veszélyes csípésekre felhívni a figyelmet, amire kevesen gondolnak! 

Magyarországon több olyan pókfaj is létezik, aminek kellemetlen a csípése, mérge is van, ami fájdalmas és nagyon kellemetlen csípést okozhat, de ritka esetben nagyon súlyos tünetekhez is vezethet. Ilyenek a mérges dajkapók és a szegélyes vidrapók.

Mérges dajkapók

Szegélyes vidrapók

A dajkapók csípése hetekig tartó panaszokat (fájdalom, gyulladás, végtagzsibbadás) okozhat. Az állat marása nemcsak bedagad és fáj, de a végtagok esetében erős zsibbadást, időszakosan bénulást okoz, sőt, hányingert és magas lázat is képes kiváltani.

Mindig az adott tünetet kell kezelni a súlyosságnak megfelelően, allergia ellenes, gyulladáscsökkentő szerekkel, helyi hűsítő borogatással. Elfekélyesedés inkább felülfertőződéstől képzelhető el, emiatt arra kell vigyázni, hogy az elváltozást ne vakarja el, illetve ha hámsérülés történik, vagy nedvezővé válna az elváltozás, mindenképpen fertőtlenítőszeres fedőkötést kell alkalmazni (pl. Betadine), hogy a seb további fertőződést elkerülje.

A szegélyes vidrapók csípése erősen megdagad és órákon át tartó fájdalommal jár.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!