Közel 1 millió levelet küldenek ki!

2017 év végétől 6,57 milliárd forint áll rendelkezésre arra, hogy a háziorvosok segítségével elindulhasson az új népegészségügyi szűrőprogram. Az a cél, hogy 10 százalékkal csökkenjen a vastagbélrákos betegek száma, a program évente 500 ember életét mentheti meg.

Magyarországon vezető halálok a daganatos megbetegedés. Vastagbéldaganatot évente 10 ezer embernél diagosztizálnak, sajnos 5 ezren bele is halnak.

Eddig rendszerszinten két egészségügyi szűrőprogramot vezettek be Magyarországon az emlő- és a méhnyakrák-szűrést és most a vastagbélrákszűrést is országossá teszik. A háziorvosok főleg a 50-70 év közöttieket fogják behívni székletvérvizsgálatra. 

A háziorvosok fele csatlakozott a szűrőprogramhoz, mivel ez nem kötelező, hanem választható uniós projekt.

A szűrésre majd a háziorvosok hívják be a pácienseket. Ha valakinél pozitív eredmény születik a székletvérvizsgálat során azt továbbküldik kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra. A szűrést kétévente érdemes megismételni. Az unió által finanszírozott szűrőprogram 2017-2019 között lesz elérhető.

Ma 1,8 millió 50-70 év közötti ember él Magyarországon. A felnőtt háziorvosi praxisok 52 százaléka jelentkezett a programra, de a többi beteget is el akarják érni. A programhoz csatlakozó háziorvosok plusz finanszírozást kapnak, betegenként 1000 forintot. Ugyanakkor létrehoztak országosan hét szűrőközpontot,(Budapest, Pécs, Debrecen, Szeged, Győr, Eger, Székesfehérvár) ahova bárki bemehet vastagbélszűrésre.

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!