Nagyon sok nappaliban, hálószobában van ilyen.

A buzogányvirágot (difenbachiát)  szerte a világon tartják az otthonokban és a munkahelyi irodában, pedig óva intenek, hogy milyen veszélyeket hordoz.  Ha csak hozzáér valaki a sérült levélhez, és utána belenyúl a szemébe, az vakságot okozhat örökre. 

Egy szomorú eset rávilágít arra, hogy tényleg komolyan kellene venni ezeket a figyelmeztetéseket.

Egy 5 éves kisfiú egyedül játszott a szobában. Aztán szólt az anyukájának, hogy rosszul érzi magát. Mivel nem látszott rajta semmi, az anya azt hitte csak fáradt, vagy a gyomra rendetlenkedik, ami sokszor előfordul egy kisgyerekeknél. Nem sokkal később azonban a gyerek elkékült, és kapkodni kezdte a levegőt. Az anya azonnal a mentőket tárcsázta, hamar megérkeztek és kórházba szállították. Az orvos azonnal látta, hogy valami mérgezés történt, fél óráig küzdöttek az életéért, de sajnos nem tudták megmenteni.

Kérdezték az anyát, hogy mivel mérgezhette meg magát a kisfiú. A szerencsétlen édesanya semmit nem tudott mondani az orvosoknak. Toxikológiai vizsgálatot rendeltek el, és kiderült, magas volt a vér kalcium oxalát szintje. Kiderült, hogy abban a szobában, ahol a kisfiú játszott, volt egy buzogányvirág nevű növény, ami ezt a mérget tartalmazza. A kisfiú letépett egy levelet, és a szájába vehette. Ez okozhatta a halálát.

Sokan tartják, mert nagyon igénytelen, bárhol megmarad. Nem is tudják, milyen veszélyes. Magyarországon nincs ilyen nyilvántartása, de az USA-ban éves szinten tízezres nagyságrendben történnek kisebb-nagyobb buzogányvirág mérgezések.

FONTOS! Ha ilyen növényed van, és nem akarsz megválni tőle, olyan helyen tartsd, ahol gyermeked nem érheti el.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!