És miért? Mert egy 53 éves egyezmény alapján jár nekik.

Tegnap a parlamentben Rétvéri Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára – minisztere helyett – válaszolt a független Varju Lászlónak arra a kérdésére, hogy meddig fizetünk nyugdíjat ukrán és orosz állampolgároknak.

Az államtitkár közölte, hogy a hatályos — az 1963. évi 16. törvényerejű rendelettel kihirdetett — magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján jár ellátás az ukrán és orosz állampolgárnak, ha arról lemond Ukrajnában, az Oroszországi Föderációban, mert átköltözik Magyarországra.

A kérdésének arra a részére, hogy a nyugdíjhoz elég-e egy bejelentett lakcím, az államtitkár külön nem tért ki válaszában, noha évek óta téma, hogy ukránok tömegei kapnak így nyugdíjat. Korábbi sajtóhírek szerint egy teljes iparág szakosodott arra, hogy külföldiek magyar állampolgárságot kapjanak. Az államtitkár által hivatkozott kormányközi egyezmény sorsa is furcsa, hiszen annak felmondását Ukrajnával a Bajnai-kormány már letárgyalta, amikor a Fidesz-kormánynál az ügy süllyesztőbe került.

 


A Nyugdíjbiztosítási Alap terhére a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján 2015 decemberében döbbenetes összegű, 1 milliárd 117 millió forint összegű nyugdíjat folyósított a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az orosz és ukrán nyugdíjasoknak. Ez egész évben több mint 13 milliárdot jelentett.

Az államtitkár szerint az 53 éves magyar-szovjet egyezmény alapján nyugdíjban részesülők száma változó, de általában növekedést mutat. A magyar kormány a jó viszony miatt azt szeretné, ha az elavult magyar-szovjet szociálpolitikai egyezményt egy modern, az arányos teherviselés elvét követő váltaná fel.

Az EMMI korábban cáfolta, hogy importnyugdíjasok csapolnák a magyar tb-kasszát, de idén februárban Rétvári Bence szintén egy írásbeli kérdésre elismerte, hogy 2010 óta a nálunk nyugdíjat kapó ukránok száma jelentősen megnőtt. 2010 óta évente ezer felett van az ukrán nyugdíjigénylések száma, ami tavaly már elérte 2283-at. Számos igénylést elutasítanak, de tavaly magyar nyugdíjat kaptak 1167-en. Azt nem tudni, közülük hányan kettős állampolgárok. Ezt nem tartják nyilván. Az viszont biztos, hogy az ukrajnai átlagnyugdíjnál többet kapnak azok, akik magyarországi lakcím birtokában tőlünk kapják az ellátást.
 

forrás: 24.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!