A minimálbéresek járnak majd a legrosszabbul!

A magyar nyugdíjrendszer jövőjével foglalkozó kutatás eredményeit elemezte a Magyar Idők.

Az írásból kiderül, hogy a modellezés a meglévő állami nyugdíjellátás fenntarthatóságára vonatkozott a most is ismert népesedési folyamatok figyelembe vételével.

Ezek évek óta a társadalom idősödése felé mutatnak. Egyre több lesz az egyre tovább élő nyugdíjas, akiknek az ellátását egyre kevesebb aktív korú dolgozónak kellene biztosítania.

A rendszer fenntarthatóságát 20 évre prognosztizálják, de sokak szerint ez túlságosan optimista megállapítás: akár pár év múlva érehteő lesz a rendszerszintű probléma - aminek első jele, hogy a nyugdíjak reálértéke csökken. Később már a nominálértéket is csökkenteni kell. Ez azonban olyan szintű elégedetlenséget fog generálni, amit az aktuális kormány nemigen tud átvészelni.

Magyarországon az 1990-es évek elején 1,4 millió volt a 65 éves és idősebb népességlétszáma, 2030-ra 2,1 millióan lesznek ebben a korsávban, arányuk közel lesz a 24 százalékhoz, 2060-ra pedig 2,6 millió fő lehet 65 év felett, ami már nagyjából a teljes lakosság harmadát jelenti.

Egy biztos: tényként kell kezelni, hogy hamarosan a nyugdíj mellé mindenképp kell önerő. Csupán az a kérdés, hogy hazai viszonyok között ezt hogyan lehet előteremteni.

► OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!