Koplalás során számos egészségi kockázattal is lehet számolni. Erről alig lehet hallani...

A szénhidrát-megvonással is óvatosan kell bánni, bár vonzó lehet a gyors, látványos eredmény. Ennek az az oka, hogy mivel a szénhidrátok a szervezet legfőbb energia forrásai, ha nem viszünk be belőlük eleget, a szervezet kénytelen máshogy megtermelni a szükséges glükózt, ezért elkezdi saját zsírraktárait lebontani. Ez nyilván vonzónak tűnik, ám súlyos problémákhoz vezethet. Amikor ugyanis a máj elkezdi bontani a zsírszövetet, bizonyos melléktermékek, ketonok, ketontestek keletkeznek. Ha ezek a ketonok felgyülemlenek a vérben, beindul a ketózisnak nevezett folyamat, amelynek következtében fellép a fáradtság, kimerültség, lelassult gondolkodás, hosszabb távon akár csont- és vesebetegségek is megjelenhetnek.

Fogyókúra helyett minden esetben a megfelelően összeállított étkezési- és mozgásprogramra épülő életmódváltás ajánlott. Ha azonban valaki mégis belevág egy limitált ideig tartó, szigorú és helytelen diétába, az alábbi tünetek jelezhetik, hogy rossz úton jár:

  • kimaradó menstruáció, a későbbiekben akár nehezen korrigálható hormonális zavarok,
  • epegörcs,
  • gyengeség, fáradékonyság,
  • töredező körmök, hajhullás,
  • bőrszárazság, aknék
  • szívpanaszok.

Az ásványi anyagok hiánya is okozhat gondokat, a káliumhiány hiány például eredményezhet hányingert, izom- és szívműködési zavarokat. Erre különösen kell figyelniük a szívbetegeknek, akiknek ajánlott célzottan is egyeztetniük a káliumbevitelről az orvosukkal.Szív-érrendszeri betegeknek csak felügyelettel

Egy egészséges embernek is érdemes egy dietetikussal és egy mozgásterapeutával konzultálnia a tervezett életmódváltás mikéntjéről, de különösen igaz ez egy szív-érrendszeri betegre, akinek még a kardiológust is be kell vonnia a folyamatba. És ez nem csak a táplálkozásra, de a mozgásra is vonatkozik.

Ha valakinél jelen vannak a szív- és érrendszeri betegségek, például magas vérnyomással, érszűkülettel, szívritmuszavarral küzd, csak és kizárólag orvosi konzultáció után és szakember segítségével szabad mozogni, mert a hirtelen megterhelés nagyon káros lehet. Ugyanígy érdemes a táplálkozási tervet is gondosan összeállítani, mert így elkerülhető lehet mind az éhezés, mind a rosszullét és hosszútávon a szívet is biztonságban tudhatjuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!