Egy beépített funkció, ami baj esetén nagyon jó szolgálatot tesz.

Van ingyenes okostelefonos alkalmazás, amelyik a védtelen, vagy éppen bajba jutott embernek, idősnek és fiatalnak – akár nekünk – vészhelyzetben hasznos segítséget nyújthat. Ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor jól jöhet olyan megoldás, ami minden tárcsázás és babrálás nélkül, azonnali üzenetet küld kiválasztott személyeknek.

Ahhoz képest, hogy a népszerű koreai telefonokat milyen régen ellátták már beépített vészhelyzeti SMS-küldő funkcióval, kevés felhasználó használja ezt az opciót a készülékén.

Ha aktiválni akarjuk Samsung telefonon, lépjünk be a „Beállítások”-ba, válasszuk a „Speciális funkciók”-at, s görgessünk le a „Segélykérő üzenetek küldése” menüponthoz. (Az elnevezések típusonként némileg különböznek.)

Az alaphelyzetben „Ki”-re állított kapcsolót toljuk „Be” állásba.

A mobil kérni fogja a segélykérő üzenet címzettjének kiválasztását, akinek a vészhelyzet esetén az értesítést küld. Az üzenethez csatolni fogja a készülék elő- és a hátlapi kamerájával automatikusan készített fotót, 5 másodperces hangfelvételt, s az adott GPS koorditákat.

A küldéshez semmi mást nem kell tenni, mint gyors egymásutánban háromszor lenyomni a bekapcsológombot.

A dolog hibája – vagy éppen erénye? -, hogy a telefonon nem látszik, mikor a háromszori gombnyomásra elküldte az üzenetet.
Teszteljük le a szolgáltatást a kiválasztott személlyel legalább egyszer.

Minden más iPhone és Android készülékre

Nem csak Samsungra, minden Androidra és iPhone-ra adott a megoldás: úgy hívják, hogy Google Trusted Contacts (Megbízható kapcsolatok).
Ha kiválasztjuk a telefonunk névjegylistájából azt a személyt (azokat a személyeket), akik elől nemhogy el akarjuk titkolni, hanem kifejezetten tudatni akarjuk, hogy éppen merre járunk, az Androidra innen, iPhone-ra pedig az iTunesról ingyenesen letölthető alkalmazás segíteni fog.

Megbízható kapcsolatunk nyomon követheti az aktuális tartózkodási helyünket, a mobil akkumulátorának töltöttségét, s hogy az elmúlt órában aktívak voltunk-e. A biztonsági alkalmazás jelzi, hogy megérkeztünk, ha bajba kerülhettünk (5 percen belül riaszt, ha a figyelt személy nem reagál).

Kiválóan alkalmas lehet idősek, betegek, magányos emberek, vagy gyerekek távolból figyelésére.

Ha lekérjük a kapcsolat aktuális helyszínét, a partner megtagadhatja a kérést, de amennyiben nem válaszol bizonyos időn belül, akkor a mobil automatikusan megosztja az elérési adatait.

Természetesen feltétele a működésnek, hogy bekapcsolva legyen a mobil: a lemerült vagy kikapcsolt készüléknek az utolsó ismert helyszínét adja meg.  Forrás: hirado.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!