Életkori korlátozás léphet életbe a gyógyászatban...

Hosszú várakozás után végre hazánkban is elérhetővé váltak a legújabb onkológiai szerek.
A 15 új gyógyszer nagy mértékben hozzájárulhatna a betegek gyógyulásához, de a tüdődaganat elleni két új hatóanyagnál várhatóan életkori korlátozás lép majd életbe, és a 75 év felettieknek nem jár majd ez a legmodernebb terápia.
Szakemberek szerint a döntés indoklása elfogadhatatlan, mert az látszik ebből, hogy minél idősebb valaki, annál kevesebb joga van a gyógyuláshoz. Pedig külföldi felmérések szerint az onkológiai kezelésen átesett hetvenéves, de egyébként egészséges nők várható átlagos élettartama további 15,7 év!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ezeknek a készítmények a befogadási eljárása jelenleg is folyamatban van, és amíg ez tart, a rászoruló betegek egyedi méltányosság során hozzájuthatnak. Azt viszont tudni kell, hogy az egyedi méltányossági engedélyek elbírálásakor mit vesznek figyelembe!
A korlátozás indoklásában szerepel az is, hogy a bizonyos életkor feletti betegektől származó adatok mennyisége túlságosan korlátozott ahhoz, hogy az adott populációra vonatkozóan következtetéseket lehessen levonni.

Az államtitkárság szerint fontos hangsúlyozni, hogy életkor alapján nem dönthetnek a betegek méltányossági kérelméről, de a készítmények alkalmazási előírásában mégis részletesen feltüntetésre kerül, mely betegcsoportban tesztelték a termék hatásosságát.
Vagyis úgy szorulnak ki az idősek a kezelések alól, hogy az életkoruk miatt nem kapják meg az egyedi méltányosságot, ami viszont teljességgel elfogadhatatlan!

ÖN MIT SZÓL EHHEZ?

►► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!