A radioaktív felhő Európa fölé ért!

Radioaktív felhőre figyeltek fel a kutatók, így valószínű atombaleset történhetett Oroszországban vagy Kazahsztánban, mert egy radioaktív felhő érte el Európát! A francia Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Intézet (IRSN) közölte azt, hogy baleset történhetett egy orosz vagy kazahsztáni nukleáris létesítményben.
Megnyugtattak mindenkit, hogy ennek Európában nincs az egészségre vagy környezetre gyakorolt hatása.

A reaktorbaleset lehetőségét kizárták, inkább azt valószínűsítik, hogy egy nukleáris fűtőanyag-kezelő, vagy orvosi célú radioaktív izotópokkal foglalkozó létesítményben történhetett valami. Nem tudják pontosan meghatározni, hogy honnan származik a radioaktív szennyezés, de az időjárási körülményekből következtetve az Urál hegységtől délre, az Urál és a Volga folyó között lehet a forrása.

Az IRSN igazgatója a Reuters hírügynökségnek azt mondta: az orosz hatóságok arról tájékoztatták őket, hogy a területükön nem tudnak balesetről. A francia intézet a kazah hatóságokkal még nem vette fel a kapcsolatot. Az IRSN becslései szerint, ha ilyen mennyiségű sugárzó anyag szabadulna ki Franciaországban, az több kilométeres körzetben tenné szükségessé az emberek evakuálását.
Az intézet azért zárja ki a reaktorbalesetet, mert más radionuklidok jelenlétét nem mérték.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!