Sokan nem tudnak róla!

Sokan nem tudják, hogy ha valaki napi 4 óránál többet dolgozik számítógép előtt, akkor a szemüvegét adómentes egészségügyi juttatásként átvállalhatja a munkáltató! A munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet szerint a szemüveg egyéni védőeszköz!
Mert amit a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, az annak számít.

A rendelet csak részlegesen sorolja fel a védőeszközöket, mert a gyakorlatban használt védőeszközök fajtája igen sokrétű, ezért nem férne bele egy jogszabályba, másrészt meg az adott cégnél használt védőeszközök fajtáit a munkáltatónak kell meghatározni.

Védőszemüveget kell használni például a következő munkáknál:
- Hegesztési, köszörülési vagy szeparálási munkák.
- Fúrás és vésés.
- Kőfejtés és feldolgozás.
- Szegecselőgéppel végzett munka.
- Forgácsoló gépen végzett munka. Ejtő-kalapácsos kovácsolás.
- Törmelék eltávolítása és aprítása. Csiszolóanyagok szóródása.
- Savakkal és maró oldatokkal, fertőtlenítőkkel és maró hatású tisztítószerekkel végzett munkák.

A védőeszközt a munkáltatónak ingyenesen kell biztosítania a dolgozó számára. A védőeszköz személyes használatra szolgál, kihordási ideje nincs. Amennyiben a munkavégzés körülményei megkívánják, hogy valamely védőeszközt ne csak egy személy, hanem többen is használják, megfelelő intézkedést kell tenni azért, hogy az ilyen használat ne jelentsen egészségügyi vagy higiénés kockázatot a használók számára.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében adómentesek a jogszabály által előírt használatra tekintettel juttatott védőeszközök, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök.
Külön rendeletben (a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. (XI. 3.) EüM rendeletben) szabályozták a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges védőszemüveg juttatását.

A képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.
Képernyős munkakör: olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is.

A képernyős védőszemüveg is – az előzőkben idézett törvényhely alapján – adómentes juttatás. A képernyő előtti napi legalább négy órás munkavégzés esetén a személyesen közreműködő vállalkozóra is alkalmazható az adómentesség.

Fel kell azonban figyelni arra, hogy ha a képernyő előtt munkát végző személy egyébként is szemüveget hord, akkor a szemüveg ára nem számolható el védőszemüvegként adómentesen, hanem egyes meghatározott juttatásként adózik utána a munkáltató.

Amennyiben az egyes meghatározott juttatás feltételei nem állnak fenn, akkor a védőszemüveg ára jövedelemként adózik, a dolgozó jogviszonyának megfelelően. A képernyő előtti munkavégzéshez használt védőszemüveg-juttatásra vonatkozó szabályozás igen bonyolult. Éppen ezért mindenki fél tőle és gyakran hibásan alkalmazzák.
A költségtérítés három évenként kifizethető és adómentes.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!