Szedj annyi virágot, amennyit csak tudsz.

Nehogy kiirtsd a kertedből a pitypangot, más néven gyermekláncfüvet. A legjobb méregtelenítő és májvédő növény, aminek minden része hasznosítható.

A virágjából készíts mézet - illetve 'hamis' mézet, mert ehhez nem kellenek a méhek.

200-250 virágot 1 liter vízben lassú tűzön főzzünk 1 órán át. Tegyünk bele egy a hámozott karikára vágott citromot is. Szűrjük le úgy, hogy a virágokat jól nyomkodjuk ki.

Adjunk hozzá 0,5 kg cukrot - ha nagyon sűrűre szeretnénk, tehetünk bele 1 kg-ot is. További 1 órán keresztül főzzük. Töltsük üvegekbe, és tegyük száraz dunsztba.

A friss, meleg pitypangmézünk állaga folyós lesz. Ez nem baj! Amint kihűl felveszi a méz-állagot! Gyönyörű színe lesz, nagyon finom, és egészséges. Felhasználása a hagyományos mézhez hasonló: ízesítheted vele a teát, kávét, teheted süteménybe, palacsintára, vagy egyszerűen csak a vajas kenyérre. Igazi csemege, ha egy üvegbe diót teszünk, és arra öntjük rá.

FONTOS: A virágot szár nélkül szedd! Közvetlenül a virág alatt csípd le! Leszedés után mielőbb kezdj hozzá  a főzéshez, mert 1 óra múlva becsukódnak a virágok. Ha valakinek van türelme, kitépkedheti a szirmokat, de nem rontja el az ízét a zöld sziromtölcsér sem.

TIPP: A virág szára igen keserű, ám nem haszontalan! Ha naponta elrágsz belőle 3-4 szálat, a májaddal, epéddel csodát művel. Elsőosztályú zsírégető.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!