Ne hanyagold el ezt a tünetet, mert komoly gondra figyelmeztethet!

Minden ember találkozott már a kéz és a láb érzéketlenségével, enyhe szúró vagy égető érzéssel párosulva. Gyakran ez időleges véráramlási probléma, a végtagok erei és az idegvégződések összenyomódnak. El kell kezdeni mozogni, vagy megváltoztatni a testhelyzetet és az érzéketlenség eltűnik.

Ugyanakkor az alvás közbeni kényelmetlen testhelyzet nem az egyedüli oka a kéz zsibbadásának. Ha az érzéketlenséget egyre gyakrabban észleled és hosszú időn keresztül sem múlik el, akkor érdemes nagyobb figyelmet ráfordítani, mert ez egy komoly betegség tünete is lehet.

A kéz zsibbadásának okai

1. Nyaki osteochondrosis. Bármilyen elváltozás nyaktájékon idegbecsípődést válthat ki, ami oka lehet a kéz zsibbadásának és ugyan úgy fejfájást, vagy egyensúlyi zavarokat is okozhat. Figyelj a testtartásodra, és végezz speciális gyógytornát! Természetesen jobb orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja a tünetek kiváltó okait.

2. Sclerosis multiplex. A szklerózis komoly idegrendszeri betegség. Az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolata gyulladás miatt sérül, ezáltal megszakad az idegpályák közötti összeköttetés.  Érzékenység csökken, a kezekben zsibbadás érzékelhető. Ha a kéz zsibbadásának az okát nem tudjuk, akkor érdemes neurologushoz fordulni.

3. Csuklóalagút szindróma gyakran azoknál az embereknél figyelhető meg, akik monoton kézimunkát végeznek (programozók, varrónők, muzsikusok). Az ujjak folyamatos mozgása miatt a szűk csatornában lévő inak megduzzadnak. A csatornában lévő inak összenyomódnak, az ember zsibbadást és kellemetlen szúrást érez a kézfején (főleg reggelente). Feltétlenül forduljon neurologushoz, mert előrehaladott betegség estén, az ujj izmai elsorvadhatnak.

4. A végtagi érszűkület szintén zsibbadáshoz vezet. A vérrög lelassítja a véráramlást, ezért vérellátási zavarok keletkeznek a végtagokban. Vérrög ödémát és más komoly szövődményt okoz (üszkösödés, vérrög leszakadás), ezért ez a betegség kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.

5. Vérszegénységet és cukorbetegséget gyakran kísérik vérkeringési zavarok a végtagokban és ennek következménye a zsibbadás.

6. Idegzsába váll idegekben, ugyanúgy hosszadalmas gyulladás a körülötte lévő szövetekben, mely a fájdalom hatására a kézben zsibbadást okoz.

7. Agyi vérkeringési zavarok (agyi infarktus) – a legveszélyesebb oka a kézzsibbadásnak. Ha a kézzsibbadást még végtagmozgási zavarok, tudatzavar, fejfájás, beszéd és látási zavarok is kísérik, azonnal mentőt kell hívni!

Mi a kézzsibbadás lehetséges fő okait mutattuk be. Ha téged folyamatosan zavar a végtagokban keletkező kellemetlen érzés, amit nem a rossz testhelyzetű alvás okoz, akkor azonnal fordulj orvoshoz. Az ilyen fajta tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert ezek komoly krónikus betegségekhez vezethetnek! Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!