A babérlevelet ősidők óta előszeretettel használják különféle ételek ízesítéséhez. Az elsősorban a Földközi -tenger vidékén, az Atlanti-óceán mediterrán részein és a Kis-Ázsiában vadon termő cserje- vagy kis fává fejlődött növény- lándzsa alakú, fényesen matt levele meglepően sok jótékony, gyógyító anyagot tartalmaz.

E fűszeres illatú, enyhén kesernyés ízű levelecske csersav és magas illóolajtartalmának köszönheti különlegesen egyedi, semmihez nem fogható, összetéveszthetetlen aromáját, mely számos testi-lelki baj kiváló ellenszere lehet.

A római korban a harcban megszerzett dicsőség, az elismerés, a hírnév, a győzelem, a halhatatlanság és a művészi nagyság megtestesítőjévé vált, így nem véletlen a régi császárok babérkoszorúja, mellyel az arra méltó győzteseket is méltán jutalmazták.

Mit gyógyít a babérlevél?

Elsőként a gyomor és a bélrendszer számára elengedhetetlen emésztést serkentő, gyomor erősítését és égését megszűntető, hasi görcsöket és a hányingert enyhítő, az étvágyat javító hatása révén.

Az erőteljes antioxidánsokat, vagy polifenolt tartalmazó, kellemesen savanykás ízű növény levele kiváló hatással bír a koleszterinszint csökkentése, szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a mellrák megelőzése szempontjából.

Miáltal a szervezet méregtelenítő folyamatait serkenti, vízhajtó hatása révén is áldásos a használata, míg ásványi anyag tartalma sem elhanyagolható, mindemellett erőteljes gyulladáscsökkentő, vírus-gomba, baktérium és parazitaellenes tulajdonsággal is bír.

A vesekő kialakulásának megelőzésében is komoly szerepe van és levele vagy illóolajának sebgyógyulást fokozó hatása, pedig külsődlegesen használva jelentős.

Fájdalomcsillapító hatása főként az ízületi fájdalmak esetében bizonyított, de különféle légzőszervi betegségek, meghűlések és influenza, hasmenés, de akár nőgyógyászati fájdalmak esetén is nagyszerűen alkalmazható.

Gyulladáscsökkentő volta révén, heveny bőrgyulladás tüneteinek csökkentésével is nagyszerűen bizonyított.

Illóolaja inhalálásra, illetve a mellkasba masszírozva -nagyszerű köptető és hurutoldó hatással bír – a benne lévő linalool hatóanyagnak köszönhetően- így a szorongás és a stressz csökkentésére is kiválóan alkalmazható.

Oldatának külsődleges használatával, a hajat leöblítve, visszaadja annak elveszett fényét.

Babérlevél tea recept:

Forrázz le 4-5 db babérlevelet 3 dl vízzel, majd főzd tovább kb. 10 percig.

Az elpárolgott vizet pótold, majd az így készült teát ajánlott akár napi szinten fogyasztani.

Érdekes:

A nem ritkán az élet fájaként ábrázolt babér cserje aranyból font babérkoszorúit pedig a legjelesebb római költők érdemelhették csak ki – a siker legszembetűnőbb jelképeként, így következtetvén a’’Nem terem számára babér” ősi kifejezésének eredetére..

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!