Csoportosítsunk színek szerint.

Érdemes a vitaminraktárakat újra feltölteni, hogy kellően erős legyen a szervezetünk ellenálló képessége, és egészségesek maradhassunk.

Egy kis odafigyeléssel a D-vitamin pótlása könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis még a fény hatására is termelődik. Ha arcunkat és kézfejünket napi tizenöt perc napfény éri, már fedeztük a minimális D-vitamin-szükségletünket. Ezért igyekezzünk legalább ennyi időt a szabadban tölteni sétálással, vagy ebédszünetben menjünk ki pár percre a levegőre.

Nagyobb probléma, hogy télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így kevesebb vitamint és enzimet juttatunk be a szervezetünkbe. Azonban a tavasz remek alkalom arra, hogy nyers gyümölcsök és zöldségek között válogassunk.

Hogy feldobjuk egy kicsit a megszokott alma uzsonnát csoportosíthatunk színek szerint is. Mindamellett, hogy szélesedik a megszokott zöldség-gyümölcs paletta, jól is szórakozunk. Melegítsük a még gyakran hűvösebb napokat piros ételekkel. Válogassunk össze minél több – magas likopin tartalmú- piros, lila, bordó zöldséget, gyümölcsöt, mondjuk paradicsomot, pritamint, grapefruitot.

Fotó: 123rf.com

Aztán együnk együtt barackot, répát, kukoricát, és mindent, ami sárga. Így béta karotin bevitelünket is fedeztük. A pontot az i-re azzal tehetjük fel, ha pár zöld napot is „vállalunk” és jól belakmározunk brokkolival, borsóval, zöldbabbal, spenóttal. Ezek zöld színéért a lutein nevű karotinoid felelős.

 

 

 

Ez a hármas, védekezőrendszerünk erősítése mellett kiemelkedően sokat tesznek az öregedés késleltetése, daganatos betegségek megelőzése, szív és érrendszeri problémák rendezése terén. Ezek mellett a trió szemünk és bőrünk egészségének felelőse is – magyarázza Bakó Eszter az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.

Hozzátette: használjuk ki a tavaszi napsugarakat, napfürdőzzünk. Reggelire három körte vagy két fürt szőlő biztosítja az egész délelőttre szükséges energiát.

Ha minden nap negyed órát szabad levegőn töltünk világosban, valamint minden étkezésünket hőkezeletlen, nyers ételekkel vagy összetevőkkel kezdjük, immunrendszerünk megerősödik, frissebbek leszünk, és kevésbé leszünk kitéve a tavaszi szezon megfázásos, fertőzéses megbetegedéseinek. Ez a frissesség megőrzésének titka!

 

 

 

Könnyű recepttipp

Egyszerűen elkészíthető vitaminbomba a tökmagos káposztasaláta, amit minden napszakban lehet fogyasztani: a káposztát gyaluljuk le, locsoljuk meg levés tökmagolajjal és citromlével, hintsük meg zöldpetrezselyemmel, és adjunk hozzá beáztatott tökmagot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!