Ezért nagyon veszélyesek.

Évek óta problémát okoznak hazánkban az eredetileg Ázsiából származó harlekinkaticák, amelyek tizedelik a Magyarországon őshonos hétpettyes katicát. A katicák hasznos rovarok, mert levéltetvekkel táplálkoznak, amivel segítik megóvni a növények életét. Erre használták a harlekinkaticákat is, amelyek hét-nyolc évvel érkeztek hazánkba. Ez a katicafaj ragadozó, elpusztítja a levéltetveket, de a mi hétpettyes katicánkat is, mivel nagyobb annál. Tömegszaporodásra képes, mert még nem alakult ki ragadozója a hazai táplálékláncban.

A harlekinkatica egyik legnegatívabb gazdasági hatása a szőlő- és bortermelésben jelentkezik. A harlekinkaticák behúzódnak a szőlőfürtökbe a bogyók közé, és a szüretkor is a bogyók között maradnak. A must préselésekor a katicák keserű testnedvei  a mustba kerülve földimogyoróra, csípőspaprikára és spárgára emlékeztető íz- és illatanyagokkal rontják a must minőségét.

A rovarok szaporodásának kedvez az ország egyre inkább mediterránihoz hasonlóvá váló éghajlata. A forró és gyakran nedves nyarak mellett mérsékeltebb téli periódusok is hozzájárulnak, hogy nem fogyatkoznak meg kell mértékben a rovarok. Régen nem volt ritka a -25 Celsius-fok a téli napokban, ma a globálisan tapasztalható felmelegedés miatt jó, ha -15 Celsius-fokig leesik a mutató.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!