Meteorológiai intézetek előrejelzése alapján így alakul majd 2018 időjárása...

Itt az új év, és az előrelátóbbak már tervezik a szabadságukat 2018-ra. Mindenki szeretné tudni, mire számíthat 2018-ban, mert az elmúlt évek sok meglepetést tartogattak az időjárás terén.

Tapasztalatokon alapuló modellezés

Az éves előrejelzéseket modellszámítások segítségével készítik a meteorológusok. Ezek természetesen nincsenek kőbe vésve, mert minél hosszabb távú az előrejelzés, annál kisebb az esélye a teljes pontosságnak. A klímakutatók és az időjósok az elmúlt évek éghajlatváltozási tendenciáit is megfigyelik, és a modellel képesek egy évre előre is prognosztizálni. A nagyobb nemzetközi meteorológiai intézetek szezonális előrejelzése alapján így alakul 2018 időjárása.  

Tavasszal késik a meleg

Az átlagosnak megfelelő, kissé hűvösebb tavaszra számíthatunk a Kárpát-medencében. A megszokott mennyiségű csapadék lesz jellemző az évszakra, de esősebb periódusok is előfordulhatnak, főleg március végén és április első felében.

A zord január és február után a tél kitolódik a tavaszi hónapokba, januárban csak a hónap utolsó hetében megy 5 °C fölé a hőmérséklet. Februárban az évszakra jellemző száraz és hideg időszak lesz, és márciusban is kemény hidegekkel érkezik a húsvét. Április közepe enyhének ígérkezik, azonban a vége felé ismét mínuszok várhatóak hajnalban. Május lesz az első olyan tavaszi hónap, ami a szélmentes, meleg nappalokat és hó végén már akár 20 °C-os hőmérsékletet is hozhat.

Nyáron rekkenő forróság és igen szeles idő is lesz

A nemzetközi és hazai meteorológusok is egyetértenek abban, hogy folyamatosan emelkedik a nyári középhőmérséklet, és ezzel együtt a szárazság is jellemzőbb. 2018-ban már kora nyáron megérkezik a kánikula, így azok járnak jól, akik a nyár elejére tervezik a szabadságukat.

Júliusban három évszak jegyei is feltűnnek majd, lesz az őszre jellemző hideg, tavaszi hűvösség és nyári forróság is. A hónap derekán várható olyan mediterrán klíma, ami kedvez a vakációzóknak. Augusztus első felében kiegyensúlyozott, nyár végi idő lesz, a közepén pedig hurrikán jellegű, szeles időszak érkezik, így az iskolakezdésnél már jóval mérsékeltebb hőmérséklet válik tartóssá.

Kellemes ősz várható

Korán, szeptember végén már beköszöntenek az első talaj menti fagyok, de az október újra kellemes idővel kecsegtet, 15 °C-os nappali átlaghőmérséklettel. Az indián nyár kellemes heteit élvezhetjük egészen november első hetéig, amikor egyszerre érkezik drasztikus lehűlés, viharos erejű szél és állandó csapadék. November végén esélyes, hogy lehullik az első hó, de nem marad tartós. A kétarcú ősznek az évszak végén fizetjük meg a kárát, mert a nyárias őszelő és a télies őszutó egyaránt jelen lesz az évszakban.

Enyhe lesz a tél is

Decemberben még nulla fok körül ingázik a hőmérséklet, és éjjelente sem lesznek kemény mínuszok. Egy nagyobb csapadékhullám várható a hó közepén. Alapvetően enyhe lesz a télnek az a része, ami még 2018-ra esik, és nem sok reménnyel kecsegtet, hogy az ünnepek fehér hótakaróval és jégpáncéllal érkeznek. A hőmérséklet +5 °C és -2 °C között ingázik, és csak a reggeli fagyoktól hófehérre csípett, zúzmarás táj adja meg majd a karácsony hangulatát. Az igazi szibériai hidegek majd 2019 januárjában és februárjában érkeznek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!