A miniszterelnök maga jelentette ezt be.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a nyugdíjasok egy újfajta juttatást kapnak. A nyugdíj-kompenzáció a novemberi nyugdíj 9,6 százalékával egyezik meg, ami egy 118 ezer forintos átlagnyugdíjnál több mint 11 ezer forintot jelent. Novemberben ezen felül még nyugdíjprémiumot is fizet az állam, amely mértéke legfeljebb 20 ezer forint. A kettő együtt az átlagnyugdíjasoknál kb. 20-23 ezer forint körüli pluszjuttatást jelent majd.

A prémiumot így számolják ki

A törvény prémiumra vonatkozó része így szól: ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

  • a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
  • b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!