Több mint százezer orchidea van egy helyen!

Dobronak egy magyarok lakta falu a szlovén határ túloldalán. Hogy nevét mégis messze földön, rengetegen ismerik. Egyik, hogy itt található Közép-Európa egyetlen orchidea farmja.

Az 'Ocean Orchids' Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása. A 4 hektáros üvegházban – amelyet geotermikus energiával saját termálkútjukból fűtenek – 160 féle Phalaenopsis orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Évente 2 millió növényt nevelnek.

A melegvíz utáni kutatás meghozta az eredményt, a terület alatt forró termálvizet találtak, melyet a trópusi kert és az orchideák nevelő-csarnokainak fűtéséhez használnak. Az orchideák nevelő-csarnokaiba nem léphetünk be, mert a növényekre veszélyes kórokozókat, fertőzéseket vihetnénk be a ruhánkon, cipőnkön, de bekukucskálni azért lehet pár helyen.

Az orchideák egy éves palántákként, két kis levélkével érkeznek holland vagy távol-keleti laboratóriumokból. 

A palánták még egy egész évet töltenek el itt, az üvegházakban, ahol három életszakaszon, 'évszakon' mennek keresztül. Először meleg nyár van nekik, mint a trópusokon, itt újabb leveleket hajtanak, majd áthelyezik őket egy hűvösebb részre, ahol + 10-15 fok körüli 'tél' van. Ott a növénykék 'sokkot' kapnak, és a levélkék közül kihajtanak a virágzó ágak. Ezután jön a 'tavasz', egy, a lakások, szobák hőmérsékletéhez hasonló, 20 fok körüli helyre kerülnek, ahol hozzászoktatják az orchideákat a későbbi élőhelyük körülményeihez, és kezdődhet is a csomagolás és a kiszállítás az üzletekbe.

Az Ocean Orchids csak Phalaenopsis típusú orchideákkal foglalkozik, azonban ennek rengeteg színváltozatát nevelik. Vannak egészen különleges színű és mintázatú orchideák is. Sokan vannak, akik buknak a kékre ... Igen, kék is van, de ugye azt mindenki tudja, hogy ez nem igazi szín, a fehér (vagy a képen látható rózsaszín mintájú) orchideákat kék festékbe állítják, és a gyökereken keresztül a festéket felszívva lesznek a virágok is kékek. Tehát ha ez egyszer elvirágzik, hiába hoz újabb virágokat majd, többet már nem lesz kék.

De rengeteg gyönyörű színben pompázó orchideájuk van. A 'látogató központba' belépve tulajdonképpen egy boltban találjuk magunkat, ahol nagy állványokra kirakva sokféle orchidea közül választhatunk.

A kínálat folyamatosan változik, attól függően, hogy épp mely virágok érik el az eladási méretet. Folyamatosan akcióznak is, hogy a kisebbek, hol a nagyobbak kaphatóak akciós áron. És ezt a sok gyönyörű virágot látva nagyon nehéz megállni, hogy ne vásároljunk legalább egyet.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De a látnivalóknak még nincs vége! Létrehoztak egy 700 m2-es trópusi kertet is, ahol be tudták mutatni az orchideák eredeti élőhelyét is.

A trópusi kertben ananászokat is találhatunk. Tudjátok, hogy az ananász egyáltalán nem fán terem, hanem szinte a földön, egy alacsony növénykén.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

De van itt papaya, mangó, avokádó is, meg egyéb különleges termések, és a banánfákon is rendszeresen van friss banán, amit a pultnál meg is lehet kóstolni.

Bors, kávé, vanília, borsmenta, mimóza, de a legeslegjobb illata ennek a kis jelentéktelen virágocskának van egy, még nem túl nagy fán. Érdemes megkeresni! Csodálatos illata van.

Szlovénia Lendva Dobrovnik túraút

Rengeteg szobanövényként ismert virág is van a trópusi kertben, filodendronok, legyezőpálmák, vitorlavirág, flamingó minden színben, vizi pálma, cikász, szobafenyő, papagájvirág, meg egy csomó minden még, aminek nem is tudom a nevét. :)

A trópusi kert egyénileg ingyenesen látogatható, csoportoknak idegenvezetéssel 5 Euro a belépő. Érdemes egyébként vezetést kérni, vagy megbeszélni, hogy egyéni látogatás esetén erre hogyan van lehetőség, mert nagyon kedves, magyarul tudó, felkészült, csinos hölgyek tartják a vezetést, bemutatják a különleges növényeket, mesélnek róluk, és rengeteg plusz információt tudhatunk meg mind a trópusi kert növényeiről, mind az orchideákról.

A trópusi kert minden nap nyitva van. Télen reggel 9-től este 5-ig. Forrás

Vannak egynapos buszos utak (Budapestről is) is. Neten elérhetőek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!