A régi szakácskönyvekből kiolvasható a jó húsleves titka.

Mindenkit úgy tudja, hogyha nem habozod le a levest, akkor zavaros lesz a levesed. Ha viszont ügyesen leszeded a habját ,akkor egy gyönyörű szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni.

A régi szakácsnők szerint, a jó húslevesen egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés hab lehet. De hogyan lehet ezt betartani, hiszen, ahogy elkezd főni a leves máris úgy habzik, hogy alig tudjuk a fazékban tartani? Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy mi a titka a jó húslevesnek.

A hab a húsból kicsapódó fehérje hatására keletkezik, mely a melegítéstől egyre aktívabb állapotba kerül. Nem káros, de mivel nem túl finom, és nem is esztétikus, jobb, ha leszedjük a leves tetejéről. Ha egy gusztusosabb levest szeretnénk főzni, akkor ajánlott, hogy a húst hideg vízbe tegyük oda főni, így kevésbé fog habzani. Ha csak a húst akarjuk felhasználni, akkor mindegy, hogy mennyire habzik a leve, hiszen azt úgyis  ki fogjuk önteni.

Ez utóbbi esetben ne szedegessük hamar le a habot, hiszen a benne levő fehérjék jó ha minél több ideig maradnak a hús közelében. A profi szakácsok szerint, ha egy fej hagymát teszünk a főzővízbe, akkor az meg fogja akadályozni, hogy túl magasra emelkedjen a habszint. Arra is figyeljünk, hogy milyen a keletkezett hab színe. Ha túl sötét, akkor mindenképp távolítsuk el, hiszen ez azt jelzi, hogy vérsejtek is vannak benne.

Nézzük, még mit tehetünk annak érdekében, hogy ízletes húslevest főzzünk:

1.  Ha véletlenül elsóztuk a levest, akkor egy kisebb gézdarabba csomagoljunk egy maréknyi rizst, és azt is tegyük bele a levesbe.

2.  Ha lassú tűzön főzzük, a hús sokkal ízletesebb lesz. Ha nagy lángon főzzük, akkor karakteres lesz a hús.

3.  A sót csak egy fél órával azelőtt tegyük bele, mielőtt már kész lenne a leves. Ha hallevest főzünk, akkor viszont az elején kell beletenni.

4.  Amikor a hab kezd emelkedni, töltsünk a leveshez egy kevés vizet. De, ha már kezd kijönni a fazékból, akkor mindenképp el kell távolítani.

5.  A hagymát a héjával együtt főzzük bele a levesbe, ez nem csak jó színt, de különleges ízt is ad a főzetnek.

6.  A babérlevelet rögtön vegyük ki belőle, amikor levettük a tűzről.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!