A csokimáz szinte minden édes sütemény alkotórésze, mégis sokszor okoz fejtörést az elkészítése.

Számtalan praktika létezik a csokimáz készítésére, nekünk van azonban egy jól bevált tippünk, a temperálás. A lényege, hogy a csokit nem közvetlenül az olvasztás után használjuk fel, hanem a hőmérsékletével játszva, hűtve és újrahevítve érjük el a kívánt állagot, hisz a jó csokimáz titka az olvasztás módjában rejlik. A csoki természetét ismerve pedig időt is megtakaríthatunk!

A tejcsoki és a fehércsoki már 40-45 fokon megolvad, és az étcsokinak se kell több, 45-50 fokon felolvaszthatjuk. Épp ezért nincs szükség nyílt lángra, csupán egy kis vízgőzre, mely fölött óvatosan készítjük el a mázt, vigyázva, nehogy leégjen!

A felhasználni kívánt csokimennyiség kétharmadát tördeljük egy lábasba, és kezdjük el megolvasztani a gőz fölött. Ha már nem darabos, azaz elérte a kellő, 40-50 fok közötti hőmérsékletet, hozzáadhatjuk a maradék csokit is, és folyamatos kevergetés mellett hozzáolvaszthatjuk. Mikor hozzáadjuk a csokit, a máz hőmérséklete lehűl 26-28 fok közé, majd az új adaggal együtt újra felmelegítjük 38-40 fok körülire, ezáltal már el is végezve a temperálást. Ha ügyesek vagyunk, már kész is van a tökéletes csokimáz.

Ha nincs otthon csokid, kakaóporral is készítheted. Az alaprecept nem bonyolult:

  • 5 kanál cukor
  • 4 kanál tej
  • 3 kanál kakaó
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!