A rablóprivatizációban való részvétele miatt a miniszterelnök felmentette Matolcsy Györgyöt.

A rablóprivatizációban való részvétele miatt a miniszterelnök megvonta bizalmát Matolcsy Györgytől. Akkor a miniszterelnököt Antall Józsefnek hívták. Az ő tanácsadója volt Matolcsy, aki főképp a privatizáció irányelveivel, módszertanával foglalkozott. Minden tisztségéből fel lett mentve, amikor megszellőztették az ügyleteit.

Részlet a 1990. október 30-i parlamenti ülés jegyzőkönyvéből. A kisgazda színekben politizáló Oláh Sándor ebben azt kifogásolta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára 30 ezer forintért kapott 3+5 év igazgatótanácsi tagságot egy 120 milliós vagyonú, 90 üzletet tulajdonló vendéglátóipari részvénytársaságban. Matolcsy ekkor a Gazdaságpolitikai Titkárság vezetője és a Gazdasági Kabinet titkára és Antall tanácsadója is volt, államtitkári minőségében pedig épp a privatizációs ügyekért felelt.

OLÁH SÁNDOR (FKgP): "Sajnos az időkorlátozás számomra már nem teszi lehetővé, hogy idézzek, csak egy rövid történetet mondok el Önöknek. Az előprivatizációt megelőző spontán vagy vad privatizáció korszakában egy vendéglátó vállalat az Állami Biztosítóval és hat magánszeméllyel összeállt egy nagy, 90 üzletes vállalkozást létrehozni zártkörű részvénytársasági keretben. A 80 milliós vendéglátós, a 40 milliós állami biztosítós vagyon mellett a privátok 30 ezer forintot vittek be, s ezért a 30 ezerért kaptak ennél a 90 üzletes cégnél - amelyben a Múzeum kávéház s egyéb híres, jó vendéglátó egységek is benne vannak - háromévi igazgatótanácsi tagságot, további öt év ígéretével. Ezek között a személyek között az egyik egy dr. Matolcsy György nevű, személyazonossági száma: 1 550718 0085. Én nem tudom ez ki, nincs apparátusom, hogy azonosítsam, vajon nem azonos-e véletlenül ugyanazzal az emberrel, aki a kormánynál a privatizáció irányelveivel, módszertanával foglalkozik. Amennyiben nem, minden Matolcsy Györgytől bocsánatot kérek, kivéve attól, aki igazgatótanácsi tagságot szerzett 30 ezerért ebben a jól menő buliban. Egy kormányt nem a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye, hanem az elvszerű politika, a tisztességesen végzett munka tud megvédeni, megmenteni a jövő számára. Ha valaki a törvénykezés során vagy a törvények alkalmazása során alkalmatlanná válik arra, hogy a minimális erkölcsi mércének megfelelően végezze a dolgát, én sajnos szomorúan ülök le, és ezért nem tudom elfogadni a választ. (Taps!)"

Antall József miniszterelnök a felszólalás után felmentette tisztségéből Matolcsy Györgyöt.      Forrás: reflektor.hu

► KÉRJÜK LÁJKOLD, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!