A fűtési szezon kezdetével elengedhetetlen elvégezni az átállással járó rutinfeladatokat, különösen akkor, ha gázzal fűtesz. A megfelelő karbantartás nemcsak a hatékony működést biztosítja, hanem megelőzi a potenciális baleseteket is. Ha biztosra akarsz menni, érdemes szakembert hívni a feladat elvégzéséhez.

A gázkazán rendszeres karbantartásának hiánya komoly következményekkel járhat. A vízkő például könnyedén tönkreteheti a kazán alkatrészeit, ami miatt a fűtési költségek jelentősen megemelkedhetnek.

A fűtési szezon előtt mindenképpen érdemes kitisztíttatni a kazánt, így csökkenthetők az üzemeltetési költségek, és meghosszabbítható a berendezés élettartama.

A kazán karbantartása a család biztonságát is szolgálja. A balesetek megelőzése érdekében rendszeresen ellenőrizni kell a kazánt és a kéményt is. Ahogyan az autódat is átnézeted hosszabb állás után, a kazán sem maradhat rutinellenőrzés nélkül a nyári leállás után.

A kazán átállítása téli üzemmódra
Az egyik leggyakoribb probléma a kazán indításakor a belső víznyomás csökkenése. Ha azt tapasztalod, hogy nem indul be a kazán, ellenőrizd a nyomást. Ez a legtöbb kazán esetében 1,2 és 2,0 bar között kell legyen, amit a kazánon található nyomásmérő mutat. Ha alacsony a nyomás, a kazán alján található nyomásszabályzó szeleppel tudod ezt beállítani.

A levegősödés is gyakori probléma, ami miatt a fűtési rendszer nem működik megfelelően. Ha a radiátor egy része hideg marad, vagy csobogó hangot hallasz, valószínűleg levegő került a rendszerbe. A radiátor légtelenítő szelepével könnyedén megoldhatod ezt a problémát.

Mikor kell szerelőt hívni?
Bármilyen hiba esetén érdemes szakember segítségét kérni, különösen, ha a kazán melegvíz-hőmérséklete ingadozik, vagy ha gáz- vagy égéstermék szagot észlelsz a lakásban. Ha a kazán burkolata túlmelegszik, vagy a nyomás folyamatosan esik, akkor is szerelőt kell hívni.

A gázkészülékek biztonságos működése és gazdaságos üzemeltetése érdekében rendszeres karbantartásra van szükség. A karbantartás során különösen fontos az égő és a hőcserélő vizsgálata és tisztítása. A poros hőátadó felületeket néha porszívózással is meg lehet tisztítani, de a komolyabb szennyeződések esetén vízsugaras átmosásra lehet szükség.

A keverőcsövek eltömődése is gondot okozhat, hiszen rontja az égés minőségét, ami szénmonoxid-mérgezés veszélyével járhat. Ezért ezeket a részeket alaposan meg kell tisztítani. Elektronikus gyújtású kazánoknál az elektródákat is karban kell tartani, hogy az égés mindig megfelelően működjön.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!