Megszűnik minden bérlettípus a MÁV és a Volán járatain, csak az ország- és vármegyebérlet marad, átalakítják a kedvezmények rendszerét – többek közt ez derült ki Lázár János építési és közlekedési miniszter kedd délelőtt sajtótájékoztatóján.

Az országos változások a MÁV és a Volánra vonatkozóan első lépéseként megvalósítják majd a bérletreformot: ez azt jelenti, hogy az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérletet megszüntetnek március 1-től.

Emellett bevezetnek két új jegyet:

  • a vármegye 24-et, ami 990 forintba kerül majd,
  • a Magyarország 24-et, ami pedig 4990 forint lesz.

Ez röviden azt jelenti, hogy a magyar állam által működtetett összes MÁV-Volán közlekedési eszközön naponta 990 forintért lehet egy vármegyében közlekedni, az országban pedig 4990 forintért.

Átalakítják a kedvezmények rendszerét is:

65 kedvezménytípusból 22 marad, ezek közül az 50 százalékos kedvezményeket tartják majd életben, a 20 és 30 százalékosakat megszüntetik. 

  • A jövőben az oktatásban és egészségügyben dolgozóknak, illetve a közalkalmazottaknak korlátlan utazást biztosítanak 50 százalékos kedvezménnyel (megszűnik a pecsételős rendszer),
  • a 65 év felettiek mellett a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak majd,
  • a 14 és 25 év közöttiek pedig 50 százalékos kedvezményt kapnak (ha nem vesznek ország- vagy vármegyebérletet),
  • a 90 százalékos kedvezménykategóriában utazóknak (például nagycsaládosok, fogyatékkal élők) pedig ingyenessé teszik a tömegközlekedést Magyarországon.

Az utazási igazolvánnyal rendelkező nyugdíjasoknak kedvezményes ország- és vármegyebérletet adnak.

Hónapokon belül lehetővé teszik a bankkártyás fizetést az összes sárga Volánbuszon, ezután a készpénzes fizetést 200 forint adminisztrációs díjjal terhelik majd. Ezzel előnyben részesítenék a bankkártyás fizetést, illetve visszaszorítanák a visszaélések számát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!