A szokásos köretek - a krumpli és a fehér rizs - szénhidrátban gazdagak, ám rostban már nem annyira. Egyiket sem hívhatjuk fogyókúrás köretnek, ezért is szokták őket rögtön tiltólistára tenni a diétázók.

Mindegyiknek magas a glikémiás indexe, azaz gyorsan felemelik a vércukorszintet, ami aztán hamar vissza is esik, ezért hamarabb éhesek leszünk, miközben szervezetünk a kelleténél több cukorral kell hogy megbirkózzon.

Rengeteg másfajta köret létezik, amik változatos étkezést tesznek lehetővé akkor is, ha az egészséges életmódra törekszünk

Köles

Az egyik legrégebben termesztett gabonafélénk, magas rost- és vitamintartalmú, de könnyen emészthető, s ráadásul gluténmentes. Nem nehéz beszerezni sem, az ára sem túl magas, ahhoz képest, hogy teljes értékű fehérjét kapunk cserébe. Nemcsak a gluténérzékenyek, de a diétázók vagy a méregtelenítőkúrák résztvevői is fogyaszthatják. Egy adagnyi kölest két és félszer annyi vízben érdemes megfőzni, készíthetjük édesen és sósan, gyümölcsökkel vagy zöldségekkel is. Tejérzékenyek is fogyaszthatják, sok esetben jól helyettesíti a túrót.

Bulgur

Kicsit a dióra emlékeztet az íze, de ez is gyorsan elkészíthető, és sósan-édesen egyaránt kiváló köretet jelent. Tulajdonképpen előfőzött és szárított búzaszemekből áll. A Közel-Keleten igen régóta használják, és tényleg egyszerű elkészíteni. Ehhez is csak forró és fűszeres vízre van szükség, és negyed óra alatt tálalhatjuk. Hasonlít a rizshez, így amit eddig azzal ettünk, próbáljuk ki bulgurral! Egészségesebb, mert gazdagabb rostokban és vitaminokban, ráadásul olyan szénhidrátokban, amik lassan szívódnak csak fel.

Quinoa

Nem véletlenül nevezik szuperételnek a quinoát: gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú köret, amit állítólag már az inkák is ismertek és fogyasztottak. Gazdag rostokban, fehérjében, B- és E-vitaminban, ásványi anyagokban, könnyen emészthető, magas tápértékű étel. Mielőtt megfőznénk, szűrőben alaposan mossuk meg és öblítsük le a magokat, majd kétszer annyi vízben tegyük fel főni.

Édesburgonya

Egy édeskés, a sütőtökére emlékeztető ízű, a krumplihoz hasonlóan süthető-főzhető zöldségről van szó, ami gazdag tápanyagokban. Rengeteg béta-karotin, C-vitamin és sokféle ásványi anyag bújik meg a gumókban, a limai Nemzetközi Burgonyaközpont szakértője szerint még a rákot is segíthet megelőzni. Ehetjük sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, magában vagy más zöldségekkel keverve.

Hajdina

Ki gondolná, hogy éppen a sóska és a rebarbara rokona. Ám ennél fontosabb, hogy hosszú évszázadok óta fogyasztjuk, gluténmentes, és még lisztet is lehet készíteni belőle. Fél óra alatt meg lehet főzni kétszeres mennyiségű vízben, cserébe magas rosttartalmú, könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag köretet kapunk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!