Időspéntek szolgáltatás, burgonya akció és egyéb támogatási formák.

Sokan nem tudnak róla, de az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek arról, milyen élethelyzetekben nyújtanak települési támogatást. Persze nem véletlen, hogy ilyen címen számos körzetben támogatják az ott élő és hátrányos anyagi helyzetben lévő nyugdíjasokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium külön számon is tartja, mely önkormányzatok teljesítenek a legjobban. Ráadásul idén az Idősbarát Önkormányzat Díjra az előző évekhez képest jóval több, már csaknem 100 intézmény pályázott. A díjat persze minden évben az az önkormányzat kapja meg, amelyik a leginkább hozzájárul az idős lakosai fizikai és szellemi frissességének megtartásához és a nemzedékek együttműködésének erősítéséhez.

A támogatás fajtáinak palettája rendkívül széles és természetesen nagyban változik attól függően, hogy melyik önkormányzat alá tartozunk. 

A budapesti önkormányzatok támogatási lehetőségei között találhatunk többek között:   

 •     élelmiszer támogatást,
 •     krízistámogatást,
 •     gyógyszertámogatást,
 •     oltási támogatást,
 •     lakásfenntartási támogatást,
 •     lakás-helyreállítási támogatást,
 •     adósságkezelési támogatást,
 •     jövedelempótló rendszeres támogatást,
 •     temetési támogatást,
 •     uszodabérlet támogatást,
 •     karácsonyi élelmiszertámogatást,
 •     életkortól függő egyszeri támogatást is.

És akkor még nem soroltunk fel minden lehetőséget. Nézzük meg azonban közelebbről is, hogy egy-egy ilyen támogatásnak milyen feltételei vannak, hogyan lehet ezeket kérvényezni.

100 ezer forint a születésnapra

Az egyik legkülönlegesebb támogatási lehetőséget a XIII. kerületi önkormányzat adja a nyugdíjasoknak. 20 ezer forint egyszeri támogatás jár azoknak a kerületi lakosoknak, akik betöltötték a 90. vagy a 95. életévüket. És 100 ezer forint egyszeri támogatást kapnak a 100. életévüket betöltő kerületi lakosok.

De ugyanekkora összeggel, virággal és üdvözlőlappal köszönti a 100. életévüket betöltött lakosait a III. kerületi önkormányzat is.

A XIII. kerültben decemberben például 5 000 ezer forint egyszeri támogatást kapnak azok a kerületi öregségi nyugdíjasok, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a kerületi átlagnyugdíjat. A kerületben lakó nyugdíjasoknak egyébként az átlagos ellátása sem alacsony: 147 024 forint, ami magasabb az országos átlagnál.

3 000 forint fűtésre

VII. kerületi Erzsébetvárosi Önkormányzattól számos támogatás mellett a lakhatás biztonságának megőrzése érdekében fűtési támogatást is igénybe vehetnek a kerületben élők. Az igénylés egyik alapfeltételei közé tartozik, hogy a lakástulajdonosa vagy bérlője életvitelszerűen a kérelemmel érintett lakásban éljen és töltse be a 65. életévét. Bevételek tekintetében egyedülállóként a havi jövedelme nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíj 280 százalékát, míg két személyes háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az érvényes öregségi nyugdíjminimum 220 százalékát. A fűtési időszakban (november, december, január, február, március). a fűtési támogatás összege havi 3 000 forint.

Autóval az orvoshoz

2013-ban Józsefváros Önkormányzata nyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat, ennek megfelelően pedig még most is kiemelt figyelmet fordítanak az idősekre. A települési támogatásokon felül számos formában próbálják könnyebbé tenni az idősebbek hétköznapjait. A több hasznos lehetőség egyike például az Időspéntek szolgáltatás, amelynek keretében autóval és egy segítővel együtt tudnak eljutni az orvoshoz az idős emberek. Az egészségük érdekében, illetve az orvoshoz jutás gyorsítására jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működik.

Élelmiszerutalvány karácsonykor

A XXIII. kerületben lakcímmel rendelkezők a jövedelmi helyzetüktől függetlenül évente egy alakalommal 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kaphatnak. Fontos azonban, hogy ezt külön igényelni kell. Az élelmiszerutalvány iránti kérelmet az adott év októberének első napjától, november második napjáig lehet írásban benyújtani az erre rendszeresített formanyomtatványon. Az utalványok felvételére az Önkormányzat házipénztárában van lehetőség, a megállapító határozat kiküldését követően.

Az igénylés feltétele azonban az, hogy már 2 éve legyen állandó bejelentett lakóhelyünk és életvitelszerűen a kerületben éljünk. A kérelmet azok adhatják be, akik a már a benyújtás időpontjában betöltötték a 75. életévüket.

Burgonya akció

A III. kerületben számos más támogatás mellett az önkormányzat jelentős összeget fordít az idősek szociális étkeztetésére. Étkeztetésre 2016. évben 35 822 ezer Ft-ot költöttek saját forrásból. Ezen felül az önkormányzat minden évben megrendezi a kerületi burgonya akciót, amelynek keretében elsősorban a nyugdíjasok juthatnak kedvezményesen egy zsák burgonyához. Erre az önkormányzat tavaly 43 millió forintot költött.

Oltási támogatás

Az I. kerületi Budavári Önkormányzat az egészségügyi megelőzést szolgáló védőoltások költségeit részben átvállalja. Míg a pneumococcus védőoltás teljes költségét vállalja. A támogatás feltétele, hogy életvitelszerűen a kerületben éljünk és betöltsük a 80. életévünket. Az oltási támogatás iránti kérelmet a jogosult az erre rendszeresített formanyomtatványon két példányban a háziorvos védőoltásra tett javaslatával együttesen, zárt borítékban a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Csoportjához kell eljuttatni. Forrás

►►KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!