Az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz semmi más nem kell, csak egy állandó magyar lakcím.

Rendszeresen felröppen a hír, hogy még mindig ukrán nyugdíjasok tízezrei kapnak magyar nyugellátást. Ez nem álhír, hisz van alapja, mégpedig az 1962. évi, a Szovjetunió és a Magyar Népköztársaság közötti szociális megállapodásról szóló egyezmény. Ennek értelmében a két ország nyugdíjrendszere 'átjárható', tehát dönthet úgy egy magyar nyugdíjas, hogy Ukrajnában szeretné felvenni a neki járó nyugdíjat, de ez fordítva is igaz. Az ukránnál lényegesen magasabb magyar nyugdíjhoz semmi más nem kell, csak egy állandó magyar lakcím, a határ menti falvakba való fiktív bejelentkezési lehetőséget pedig már interneten is kínálnak negyvenezer forintért.

Az ukrán határ menti településeken az elmúlt hat évben megkétszereződött, megháromszorozódott a bejelentett lakosok száma. 2010-ig ezer alatt volt a magyar nyugdíjat igénylő ukrán állampolgárok száma, ám az utóbbi időben nagyon megugrott ez a szám.

Aki pedig igazán nagyot akar “kaszálni”, és belemegy egy kis ügyeskedésbe, az hamis iratokat is szerez egy jól fizetett ukrajnai állásról, pl. azt mondja, hogy orvos volt, és ez alapján akár 300.000 forintnyi magyar járandóságra is jogosult lehet.

A kormány szerint az ukrán fél halasztja a tárgyalásokat, ezért nem sikerült még felmondani a megegyezést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!