Itt a Nemzeti Bank tájékoztatója!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatósága arról döntött, hogy az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját a tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni. Két éven belül létrejön az a pénzforgalmi alaprendszer, amihez csatlakozva a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók képesek lesznek azonnali fizetési szolgáltatást nyújtani az ügyfeleknek.

A rendszernek 2019 második felétől késznek kell lenni a fizetési műveletek azonnali feldolgozására, a szolgáltatási szint növekedése pedig nem járhat érezhető díjnövekedéssel sem a pénzforgalmi szolgáltatók, sem az ügyfelek számára. A rendszer használatával lehetővé válik az átutalások és az arra épülő más fizetési megbízások 5 másodpercen belüli lebonyolítása az év minden napján, éjjel-nappal.

Létrehoznak egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, amivel akár email cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet majd fizetést indítani, és nem kell feltétlenül ismerni a címzett számlaszámát.

Ezeket a funkciókat zökkenőmentesen,a kiemelkedő feldolgozási kapacitás és a folyamatos rendelkezésre állás mellett fogja majd biztosítani az új alapinfrastruktúra, aminek a működésével kapcsolatos részleteket március végéig közzéteszik.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!