Enélkül nem tudja majd ingyenesen igénybe venni a tömegközlekedést.

Ne lepődjenek meg 65 év felettiek, ha nem tudják majd ingyen igénybe venni a tömegközlekedést Budapesten! Ugyanis a papírra nyomtatott jegyek és bérletek hamarosan megszűnnek, a BKK a termékeket és az utazási egyenleget elektronikusan, a RIGO központi elszámoló rendszerben fogja majd nyilvántartani. Az igénybe vett szolgáltatás ellenértékét a rendszer elektronikusan fogja levonni a kártyához tartozó számláról.

A papíralapú bérletigazolványt egy névvel és fényképpel ellátott, nem átruházható utazási kártya váltja fel. Ennek kiváltásához a RIGO rendszerében szükséges regisztrálni. A különböző bérlettermékek vásárlása, valamint bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele (díjmentes, nyugdíjas stb.) is ezzel a megszemélyesített közlekedési kártyával lesz lehetséges.

A 65 év felettiek díjmentes utazásakor annyi változás lesz, hogy ellenőrzéskor a jogosultságot az érvényes közlekedési kártyával igazolni kell! A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig, várhatóan 2018. nyaráig mindenkinek ki kell váltani, és onnantól csak ezzel lehet majd igénybe venni a budapesti közösségi közlekedést.
A regisztrációval a rendszer ellenőrzi azt is, hogy milyen kedvezményre jogosult az ügyfél.

Mennyibe fog kerülni a RIGO kártya kiváltása és mikortól lép érvénybe?

Az első kártya kiváltása mindenkinek ingyenes lesz, és az ütemterv alapján 2018-ban élesítik a rendszert. Kivétel a 3-as metróvonal, ahol a felújítással összehangoltan, több lépcsőben kerülnek majd telepítésre a beléptető kapuk. A projekt keretében összesen 810 db kaputest telepítése valósul meg, de nem tudnak majd mindenhová kapukat felszerelni.
A HÉV járműveknél például zömében a falra vagy oszlopokra helyezett készülékek lesznek, csakúgy mint a járműveken. Csaknem 2500 járművet látnak el kb. 10 ezer ilyen készülékkel.

Mi lesz az ellenőrökkel?

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök új, hordozható kézi készülékekkel vizsgálják majd a jegyek és a bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően gyorsabb és könnyebb lesz a kontroll, ami növeli az ellenőrzés lefedettségét és hatékonyságát a felszíni közlekedésben. Az ellenőrök szerepe lesz a tájékoztatás is, az ügyfelek támogatása, segítése és a rendszer megismertetése.

Miért RIGO?

A budapesti rendszer nevének választott RIGO mozaikszó a Rugalmas, Integrált, Gazdaságos Okos szavak rövidítése. A név így szerethető és könnyen megjegyezhető lesz. Az elnevezés egyúttal a külföldi ügyfelek számára is kifejező: a „ri” előtag az angol „re” előtag kiejtésével megegyezően a rendszerességet és az ismétlést jelentheti, míg a „go” szótag a haladásra utal.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!