A jód nagyon fontos ásványi anyag, amely elengedhetetlen a szervezetünk számára. A jód az egészséges pajzsmirigyműködéshez szükséges, amely számos fontos funkciót lát el a testünkben, például a metabolizmus, a szív- és érrendszeri egészség és az idegrendszeri fejlődés szabályozásában.

A jódhiány a pajzsmirigy működésének zavarához vezet, és számos tünetet okozhat. Ezek közé tartozik:

  • Fáradtság és kimerültség
  • Súlygyarapodás
  • Hideg végtagok
  • Száraz és durva bőr
  • Hajhullás
  • Érzékeny és duzzadt nyak
  • Lassú pulzus
  • Csökkent koncentrálóképesség
  • Hangulatváltozások és depresszió
  • Emésztési zavarok, például székrekedés

A jódhiány súlyosabb esetben a golyva, vagyis a nyaki megnagyobbodás kialakulásához vezethet, amely a pajzsmirigy túlműködésének vagy alulműködésének jele lehet. A jódhiány terhes nőknél a magzati fejlődési rendellenességekhez vezethet, és befolyásolhatja a gyermek mentális és fizikai fejlődését is.

Hogy megakadályozzuk a jódhiányt, fontos, hogy elegendő jódot tartalmazó élelmiszereket fogyasszunk, mint például a tengeri halak, a kagylók és a tengeri algák. Azok számára, akik nem fogyasztanak tengeri ételeket, jód tartalmú táplálék-kiegészítők állnak rendelkezésre.

Miért nem szenvednek a japánok és a kínaiak jódhiánytól? A válasz az étkezési szokásaikban rejlik!

A tengeri hínárt évszázadok óta használják az ázsiai konyhákban és a hagyományos gyógyászatban. Nagyon tápláló élelmiszer. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a jódot, a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a B-vitaminokat is. A jódnak kulcsfontosságú szerepe van a pajzsmirigy megfelelő működésében, amely hormonokat termelnek, amelyek szabályozzák az anyagcserét, az energiatermelést és a növekedést.  Mivel a távol keleti országokban a tengeri hínár minden nap a tányérra kerül, ezért a pajzsmirigy betegségek száma elképesztően alacsony náluk. A jódtartalmú ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a pajzsmirigy egészségének megőrzéséhez és a hormonális egyensúly fenntartásához.

Ezenkívül a tengeri hínárban található alginsav segít a bélrendszer egészségének javításában. Az alginsav a vastagbélben oldódik fel, és a bélnedvvel elkeveredve gélként borítja be a bélfalat, megvédi az irritációktól, segít a béltisztításban és a toxinok eltávolításában.

A tengeri hínárban található anyagok közül a fucoxantin nevű pigmentről is érdemes beszélni. A fucoxantin egy természetes karotinoid pigment, amely elsősorban a tengeri algákban található meg. A kutatások szerint a fucoxantin javíthatja az anyagcserét, csökkentheti az elhízást és a zsírmáj kialakulását, valamint antioxidáns hatású lehet, amely segíthet megvédeni a sejteket a károsodástól és az öregedéstől. Emellett a hatásos lehet a gyulladásos betegségek és a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

A tengeri hínár nagyon sokféle módon fogyasztható. Felhasználható salátákhoz, levesekhez, tésztaételekhez, szendvicsekhez, vagy akár snackként is fogyasztható, mint a nori vagy a wakame.

A tengeri hínárból sok fajta táplálék-kiegészítő is készül, kapszula vagy por formájában is kapható, önmagában, vagy multivitaminok egyik kedvelt összetevőjeként.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!