Igazán különleges étel, ami nem véletlenül volt jelen évszázadokon át a paraszti étkezési kultúrában.

Ha szereted a kocsonyát, akkor most örülhetsz: nemrég kiderült, hogy nem csak finom, de ez az egyik legegészségesebb elkészítési formája a húsnak.

A kocsonya lizintartalma miatt erősíti az immunrendszert, C-vitamin tartalma miatt pedig elősegíti a kollagén felszívódását, és termelődését, így nagyon jót tesz a bőr, és a köröm egészségének is. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kocsonya tetején található zsírt szedjük le, hiszen bőven elegendő a szervezet számára az, ami a húson van.

A jó kocsonya titka a jó alapanyag, jó sok fokhagyma, és elegendő főzés, amire szükségünk van a tökéletes kocsonyához!
Bőrös, porcos, csontos sertéshúsból készítsd. Legyen benne füstölt csülök, bőrös húsaprólék, börke darabok, füle-farka.

A fokhagyma íze nélkülözhetetlen a jó kocsonyához, intenzív ízt ad az ételünknek. A fokhagymán kívül érdemes néhány zöldséget vagy fehérrépát is belerakni a főzővízbe, de ne vigyük túlzásba. Ez tényleg ízlés dolga, de a sok fokhagymát ne hagyjuk ki. Egy kg kocsonya húshoz egy jó nagy fej fokhagymát javaslunk, gerezdekre bontva, de nem kell megtisztítani.

A kocsonya készítése nem 10 perces feladat, a főzési idő kb. 4 óra. Sokan ott rontják el, hogy türelmetlenek, és hamar abbahagyják az abálást! A kocsonya a kollagénektől válik jó állagúvá, aminek a kifőzéséhez idő kell. Másrészt a kocsonyáról a víz egy jó részének el kell párolognia főzés közben. Ehhez is idő kell. Ha nem főzzük elég ideig, akkor a kocsonyánk nem fog megdermedni, és kocsonyássá válni!

Fontos még, hogy a kocsonya főzése alacsony intenzitással történjen, nem kell, hogy forrjon. Ezért inkább azt mondhatjuk, hogy abáljuk, és nem főzzük a húsokat. Ha a főzést befejeztük, még hátra van egy fontos lépés. A kocsonya levét hagyjuk egy kicsit meghűlni, de külön a húsoktól, és a tetejéről távolítsuk el a zsír nagy részét! Sokkal esztétikusabb lesz a kocsonyánk mert nem lesz a tetején egy zsír réteg. Szépen rendezzük el a tában vagy tányérokon a húst, és ezután öntsük rá a levet.

Nézd meg, hogy főzték régen a kocsonyát:

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!