Egyszerű elkészíteni, még főzni sem kell! Mindenképpen próbáld ki!

Szedünk egy csomó fenyőrügyet. Mindegy milyen fajta - ezüst, erdei, luc. Befőttes üvegbe tesszük, mégpedig normál kristály cukorral rétegezve. Lezárjuk, és a cukor egy idő után kiszívja a nedvességet a növényből. Ez feloldja a cukrot, és így keletkezik a gyógyító szirup.

Hozzávalók:

  • kristálycukor
  • fenyőrügy
  • egy kevés víz

A szirup készítésének folyamata:

Mossunk ki alaposan egy nagy befőttes üveget. Szórjunk az aljára cukrot, majd tegyünk rá egy sor fenyőrügyet. Kicsit nyomkodjuk meg. Szórjuk meg vastagon cukorral, majd újra rügy, cukor, stb. Addig, amíg el nem értük az üveg tetejét.

Zárjuk le, és tegyük szoba hőmérsékletű helyre - akár a kamrába. Közvetlen napsütés ne érje, mert bebarnul! Pár nap múlva elkezd összeesni a fenyőrügy, és kb. így néz ki:

A rügyek elvesztik élénk színüket. Ebben a fázisban tehetünk hozzá újabb friss rügyeket. Jól keverjük el a régi rügyekkel. DE! Úgy is jó, ha nem piszkáljuk az eredeti mennyiséget. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor, tehetünk bele pár kanálnyi vizet.

Ha azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek, kifakultak, szűrjük le, és töltsük üvegekbe. Hűvös helyen sokáig eláll - hűtőben akár egy évig is!

Mire használjuk? Kiváló nyákoldó hatásúak, így remek természetes köptető. Magas a C-, B2-, K-vitamin tartalma, valamint az ásványi anyag tartalma is.

Hogyan használjuk? Meghűlés, köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy kanállal. Tehetjük teába is, de figyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert a vitamintartalma károsodik! Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja, ám az élvezeti értékénél a gyógyhatása sokkal jobb, így inkább tartogassuk a hurutos, köhögős hideg napokra!

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!