A tyúkhúr az egészségügyi és gyógyászati előnyök kincses tárháza, amelyek felfedezésre vár.

A tyúkhúr olyan tápanyagokban gazdag, mint a kalcium, magnézium, C-vitamin és A-vitamin, hozzájárulva a csont és a bőr általános egészségéhez. Számos gyógyhatását is ismerjük: epe- és veseműködést segít a teája, kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet csökkentik. Rendszeres használata a magas triglicerid- és koleszterinszintet csökkenti. Ilyenkor napi egy csészével igyanak belőle étkezés előtt. Korlátlan ideig fogyasztható. 

Antiszeptikus tulajdonsága miatt használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra. Reumát is jól lehet kezelni vele vízhajtó hatása miatt. Kiváló zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyasztó hatása is van. Csökkenti a tejelválasztást.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású: A homeopátiás és hagyományos orvoslásban hagyományosan használt tyúkhúr enyhítheti a reumával, ízületi gyulladással, PMS-sel, valamint különféle emésztési és légzőszervi problémákkal kapcsolatos tüneteket. 

Emésztési- és bélrendszeri egészség segítése: Antioxidáns tulajdonságainak, rosttartalmának és természetes vizelethajtó tulajdonságainak köszönhetően a tyúkhúr támogatja az emésztést és a belek egészségét. Segíthet a fogyásban is, mivel befolyásolja a zsírok és szénhidrátok bélrendszeri felszívódását.

Bőregészség: A tyúkhúr jótékony hatású bizonyos bőrbetegségeknél: ekcéma, pikkelysömör, kiütések. Gyulladáscsökkentő, összehúzó és bőrpuhító tulajdonságainak köszönhető ez. Különféle formákban használható, mint például kenőcsök, teák és tinktúrák.

Légzőrendszer egészsége: A tyúkhúrban lévő szaponinok természetes köptetőként hatnak, segítve a köhögés, megfázás, orrmelléküreg-pangás és hörghurut kezelését.

Sebgyógyító és fertőtlenítő tulajdonságok: Előnyös a sebgyógyulásban, csökkenti az irritációt és megelőzi a fertőzéseket, ha vágásokra, égési sérülésekre alkalmazzák.

A tyúkhúrt többféleképpen beillesztheted az étrendedbe vagy gyógymódként is felhasználható:

Teák: Belső használatra, különösen az emésztést és a légzőszervet javítja. Egy maroknyi friss növényből főzz egy liter teát, és napközben elosztva fogyaszd. Szárított formában 1 csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le. Ne használj fémszűrőt. Reggel éhgyomorra fogyasszuk, lehetőleg ízesítés nélkül. Az adag túllépése hasmenést, hányást okozhat. Epeműködésre étkezés előtt naponta egy csészével fogyasszuk. Testsúly csökkentésre napi egy csészével igyuk étkezés előtt.

Helyi alkalmazás: Borogatás, kenőcs vagy borogatás bőrbetegségek és ízületi fájdalmak esetén. Kifacsart levét desztillált vízbe keverve fáradt szemre való borogatást nyerünk. Disznózsírba keverve sebkezelésre, bőrbetegségekre való kenőcsöt készíthetünk. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.

Aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatása miatt alkalmas.

Konyhai felhasználás: Friss leveleket adhatunk salátákhoz, levesekhez. Szendvicsekre remek feltét. Tojásrántottához is keverheted. Mártásokhoz turmixolva csodás zöld színt eredményez. Smoothie-k készítésénél is nyugodtan használd. Semleges íze miatt bármihez illeszthető. 

Nyers tyúkhúr leves:

a zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Víz és tej keverékét adjuk hozzá, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Sűríthetjük főtt burgonyával.

FONTOS: Soha ne szedd út mellől vagy vegyszerrel kezelt területen. Ha van kerted, biztosan van benne tyúkhúr, ami neked termett :). Csak vedd észre!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!