A nyugdíjasoknak is lehetőségük van otthonfelújítási támogatásból korszerűsíteni családi házukat, ami azért is fontos, mert az elvárt, legalább 30 százalékos energetikai megtakarításnak köszönhetően a rezsijük érdemben csökkenhet. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint vannak feltételek, amelyekre az időseknek mindenképpen oda kell figyelniük ahhoz, hogy sikerrel pályázhassanak.

Az idősek számára is fontos a megfelelő színvonalú és megfizethető lakhatás, ennek elérésében pedig komoly segítséget jelenthet számukra az új otthonfelújítási támogatás.

A június 3-án induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön.

Egyik fontos feltétel például az, hogy az igénylő nem töltheti be a hitel lejáratakor a 75. életévét, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen igényelhető a konstrukció.

Megoldást jelenthet a rövidebb futamidő, ám ebben az esetben a havi törlesztők lesznek magasabbak, ezt pedig nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni a nyugdíjból élők.

3 millió forint kamatmentes hitelnek 25 ezer forint a havi törlesztője 10 éves futamidőre, míg nyolc évre 31 ezer forintot, öt évre pedig 50 ezer forintot kell havonta kigazdálkodni.

Egy másik lehetőség az, ha a hitelbe olyan fiatalabb adóstársat vonnak be, aki rendelkezik a hitelhez megfelelő összegű jövedelemmel. Valamelyik családtag beléphet adóstársként, ám ha van már hitele az adott személynek, akkor a meglévő és az új kölcsön törlesztőit egyaránt el kell bírnia a jövedelmének. Illetve azzal is számolni kell, hogy ha a fiatalok beszállnak adóstársként például a szülők otthonfelújítási hitelébe, akkor ez a későbbekben egy lakáshitel vagy babaváró hitel felvételénél esetleg nehézséget okozhat, amennyiben emiatt nem lesz elég az igazolt nettó jövedelem.

Mekkora nyugdíj kell az otthonfelújítási hitelhez?

Az otthonfelújítási hitel igényléséhez is szükség van megfelelő összegű jövedelemre, ami lehet öregségi nyugdíj is, így ez önmagában nem okoz nehézséget. Az úgynevezett JTM – jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató – szabály szerint 600 ezer nettó jövedelem alatt legfeljebb a nyugdíj 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre. Ugyanakkor várhatóan itt is meghatároznak majd egy minimális jövedelmet, ami felett hitelképes valaki, és bár erről az otthonfelújítási hitel pályázati anyagában nincs pontos információ, rendszerint az aktuális nettó minimálbér összege a limit – ez jelenleg 177 400 forint. Mivel a magyar átlagnyugdíj jelenleg 231 ezer forint, míg a mediánnyugdíj 205 ezer forint, elmondható, hogy a legtöbb idős számára teljes mértékben kihasználható lesz a támogatott hitelkonstrukció.

Természetesen a 6 millió forint támogatási összeget – amiből az 1 millió forint önerővel együtt összesen 7 millió forint értékű munkálatokat lehet elvégeztetni – nem feltétlenül szükséges teljes mértékben kihasználni. Hiszen akár már egy nyílászárócserével elérhető lehet a 30 százalékos energetikai hatékonyságjavulás, ami ennek kevesebb mint a feléből is megvalósítható egy átlagos családi ház esetében.

Mekkora önerő kell az otthonfelújítási programhoz?

Az otthonfelújítási támogatással legfeljebb 7 millió forint értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, ám elvárás, hogy az igénylő ebből legalább 14,3 százalékot – ez ebben az esetben 1 millió forint – saját forrásból biztosítson. A legjobb természetesen az, ha a nyugdíjas rendelkezik a szükséges önerővel, de ez akár hitelből is megfinanszírozható. A Bankmonitor szakértőinek számítása szerint 1 millió forint személyi kölcsönnek 5 éves futamidőre például 23-30 ezer forint a havi törlesztője, függően a választott banktól.

Ugyanakkor érdemes lehet akár a családnak is támogatni az idősebb hozzátartozóikat, hiszen a nagyobb önerővel több támogatás vehető igénybe, így az ingatlanon nagyobb értékű korszerűsítési munkálatokat lehet elvégezni, ami annak értékét is jelentősen növelheti.

A pályázat az alábbi linken érhető el: Otthonfelújítási támogatás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!